Srbský prezident mierni napätie v Kosove, ktoré narástlo po vražde politika

Srbský prezident Aleksandar Vučić sľúbil, že pomôže v Kosove zabezpečiť trvalý mier.

20.01.2018 16:47
Vučič, Srbsko, Kosovo Foto:
Srbský prezident kladie veniec na mieste, kde bol zavraždený Oliver Ivanovič.
debata (3)

Vyhlásil to počas návštevy bývalej srbskej provincie, kde bol tento týždeň zavraždený kosovskosrbský politik Oliver Ivanovič. Srbský prezident hneď na začiatku návštevy položil veniec v Kosovskej Mitrovici práve v mieste, kde sa vražda stala, informovalo belehradské rádio B92.

Vučičova dvojdňová návšteva Kosova sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. Ako poznamenala agentúra AP, cieľom cesty je zmierniť obavy kosovských Srbov po vražde jedného z ich vysoko postavených politikov.

Srbského prezidenta privítali v Kosove stovky ľudí, ktorí mávali srbskými vlajkami. Na severe Kosova žije prevažne srbská menšina. Belehrad nezávislosť Kosova nikdy neuznal.

Po svojom príchode Vučić najprv navštívil srbský pravoslávny kláštor Banjska. „Srbsko chce mier a takisto urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa ho podarilo zaistiť,“ uviedol srbský prezident. „Urobíme všetko pre to, aby sme vyriešili desiatky a stovky rokov trvajúce rozpory a aby sme zaistili trvalý mier a bezpečnosť pre každú albánsku a srbskú rodinu,“ dodal.

Smrť 64-ročného Ivanoviča zvýšila napätie nielen v etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovici, ale aj medzi Prištinou a Belehradom. Vučić vraždu označil za teroristický čin a z Bruselu sa vrátila srbská delegácia, ktorá mala pokračovať v rokovaniach s kosovskými predstaviteľmi o normalizácii vzťahov.

Pozadie zločinu

Pozadie zločinu môže byť politické, ale aj kriminálne a môžu s ním byť spojení ako Albánci, tak Srbi. Podľa médií mohlo ísť o likvidáciu nepohodlného politika srbským zločineckým podsvetím.

Vedenie kosovských Albáncov v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska, kedy bolo Kosovo od ozbrojeného konfliktu v rokoch 1998 a 1999 pod medzinárodnou správou. Konflikt, ktorý si vyžiadal približne 10-tisíc ľudských životov, vypukol po ozbrojenej vzbure albánskych separatistov. Belehrad reagoval tvrdým zásahom armády a polície, ktorý sa zvrhol v etnickú čistku sprevádzanú zločinmi a ktorý ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Aleksandar Vučič