Rusi nechcú provokovať Turkov a sťahujú vojakov zo severnej Sýrie

Rusko sťahuje svojich vojakov nasadených v oblasti kurdskej enklávy Afrín v severnej Sýrii po tom, ako túto oblasť bombardovali turecké bojové lietadlá. S odvolaním sa na sobotňajšie oznámenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AP.

20.01.2018 19:10
Turecko, Sýria Foto:
Dym stúpa z mesta Afrín po tom, ako na mesto zaútočila turecká armáda.
debata (284)

Ruská strana pristúpila k tomuto kroku s cieľom „zabrániť prípadným provokáciám a predísť prípadnému ohrozeniu života a zdravia ruských vojakov“. Operačná skupina Strediska pre zmiernenie bojujúcich strán a vojenskej polície sa z okolia mesta Afrín pod kontrolou kurdských jednotiek premiestni do tzv. zóny deeskalácie Tell-Adžar.

Situácia v meste Afrín počas náletov tureckého letectva.

Na zriadení v tzv. zón deeskalácie v Sýrii sa vlani dohodli Irán, Rusko a Turecko. Na koľkých vojakov sa prevelenie z Afrínu vzťahuje nebolo bezprostredne zná­me.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil, že pozemná operácia v enkláve Afrín v severnej Sýrii vstúpila do aktívnej fázy. Dodal, že po Afríne bude nasledovať sýrske mesto Manbídž.

Turecké delostrelectvo medzitým pokračovalo v sobotu už ôsmy deň po sebe s ostreľovaním enklávy Afrín. Zároveň pokračovalo aj sústreďovanie tureckých pozemných jednotiek na turecko-sýrskych hraniciach.

284 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko