Prvé obete. Turecká agresia voči Kurdom v Sýrii si vyžiadala najmenej 18 mŕtvych

Ofenzíva proti Kurdom v Sýrii, ktorú v sobotu spustila turecká armáda, si vyžiadala zatiaľ najmenej 18 obetí na strane Kurdov.

21.01.2018 19:19
Turecko, Sýria Foto:
Stúpajúci dym po tureckom útoku v Sýrii.
debata (118)

V nedeľu večer to oznámila britská mimovládna organizácia Sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR). Jej správa je založená na čiastkových informáciách a skutočný počet obetí tak môže byť vyšší. Najviac obetí, osem, z toho jedno dieťa, hlási SOHR z dediny Džilbra, ležiacej neďaleko mesta Afrín, ktoré je hlavným cieľom tureckých útokov.

Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
+10Turecký vojak kráča neďaleko delostreleckej...

Turecko najskôr v sobotu podniklo proti Kurdom na území Sýrie nálety a v nedeľu spustilo aj pozemnú vojenskú operáciu. Turecké pozemné vojská v nedeľu útočili na Kurdmi ovládané mesto Afrín a jeho okolie, teda oblasť, na ktorú v sobotu útočili turecké stíhačky.

Turecké letectvo zaútočilo v sobotu okrem Afrínu a jeho okolia aj na vojenské letisko na severozápade Sýrie, ktoré je tiež pod kontrolou Kurdov. Do sobotňajších náletov proti kurdským cieľom bolo podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima zapojených 72 tureckých stíhačiek.

Turecká operácia proti Kurdom sa volá „Olivová ratolesť“ a je podľa tureckej armády zameraná na „neutralizáciu kurdských bojovníkov v Sýrii“ a na „záchranu miestneho obyvateľstva spod útlaku“, ktorým údajne pod kurdskými bojovníkmi trpí. Turecko podľa vyhlásenia armády plne rešpektuje územnú celistvosť Sýrie a útok na Afrín „prebieha v rámci napĺňania medzinárodného práva Turecka na sebaobranu“.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi