Veľkí proti veľkým. Amerika sa vracia ku koreňom

Hrozí konflikt medzi veľmocami? Od skutočnej vojny je svet ďaleko. Ale minulý týždeň zverejnená americká Národná obranná stratégia pomenúva súperenie štátov ako hlavnú výzvu. Terorizmu, naopak, venuje menej pozornosti ako doteraz.

22.01.2018 09:30
NATO-DEFENCE/ Foto: ,
Šéf Pentagonu James Mattis.
debata (12)

Je to už druhý dokument vlády USA v krátkom čase, ktorý hovorí o probléme konkurenčného boja veľmocí. Pred niekoľkými týždňami tejto téme venovala pozornosť Národná bezpečnostná stratégia. Dokumenty spomínajú štáty ako Čína a Rusko, ktorých pôsobenie môže viesť k zmenám na globálnej úrovni, ale aj krajiny ako Severná Kórea, ktorých kroky môžu mať regionálny až globálny dosah.

"Nová Národná bezpečnostná stratégia je zameraná na obnovenie americkej konkurencieschopnej vojenskej výhody slúžiacej na odstrašenie Ruska a Číny, aby nespochybňovali USA a spojencov, alebo aby sa nesnažili zvrátiť medzinárodný poriadok, ktorý dobre slúžil od konca druhej svetovej vojny,“ uviedlo americké ministerstvo obrany.

"Hoci budeme pokračovať v kampani proti teroristom, v ktorej sa dnes angažujeme, primárne sa americká národná bezpečnosť zameria na súperenie veľmocí, nie terorizmus,“ vyhlásil pre médiá James Mattis, šéf Pentagonu. Podľa neho sa Peking a Moskva snažia zmeniť svet v súlade so svojimi autoritárskymi modelmi.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov strategické dokumenty USA na tlačovej konferencii v OSN označil za konfrontačné. Ide však skôr o návrat ku koreňom. Teroristická hrozba v podobe organizácií ako Al-Kajdá či Islamský štát je stále aktuálna. Ale tieto skupiny, hoci predstavujú obrovské nebezpečenstvo, reálne nie sú schopné vojensky poraziť či zásadným spôsobom oslabiť Spojené štáty a ich spojencov. To dokážu len iné krajiny.

"Rusko a Čína sú dnes hlavnou výzvou. Tlačia na svojich slabších susedov, podkopávajú medzinárodné právo a pracujú na oslabení demokratických inštitúcií v Európe, USA, Austrálii, na Novom Zélande. Okrem toho sú obe krajiny stále autokratickejšie a autoritárske, čo sa týka domácej politiky, čo však tiež negatívne vplýva na dobré vzťahy so susedmi,“ reagoval pre Pravdu odborník na medzinárodné vzťahy Walter Ladwig z King's College v Londýne.

Zatiaľ nie je jasné, ako bude (staro)nové americké strategické zameranie fungovať. Veľkou neznámou je tu samotný prezident USA Donald Trump.

"Sme svedkami vytvárania tripolárnej rovnováhy medzi USA, Čínou a Ruskom. Šéf Bieleho domu sa chváli tým, že porazil Islamský štát, a tak sa teraz môže venovať iným veciam. Peking je terč. Trump na Čínu mieri za jej ekonomické správanie sa. Rusko je podľa amerického prezidenta menší problém,“ uviedol pre Pravdu Carl Thayer z Akadémie austrálskych ozbrojených síl. "Myslím si, že vstupujeme do obdobia turbulencií vo vzťahoch USA-Čína, ale obe strany sa snažia odvrátiť konflikt,“ tvrdí odborník.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Pentagon #James Mattis #americká národná bezpečnosť #súperenie veľmocí