O prezidentovi v Česku môžu rozhodnúť dva duely

Miloša Zemana a Jiřího Drahoša čaká najdôležitejšia časť predvolebnej kampane. Najprv zajtra a potom vo štvrtok sa stretnú zoči-voči pred kamerami. Debaty, ktoré odvysiela TV Prima a Česká televízia, ešte môžu výrazne ovplyvniť voličov, ktorí budú v piatok a sobotu hlasovať v prezidentských voľbách.

22.01.2018 11:00
Miloš Zeman,  Jiří Drahoš Foto:
Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Koncom tohto týždňa českí voliči rozhodnú, kto z nich bude prezident.
debata (13)

Prieskumy naznačujú, že uznávaný chemik by mohol s miernym náskokom zvíťaziť nad ostrieľaným politikom. Dva televízne duely sú preto výzvou pre Zemana, aby sa ako skúsený rečník pokúsil presvedčiť, že si zaslúži zostať na Hrade a, naopak, Drahoš by sa ako politický nováčik mal prinajmenšom snažiť, aby nič nepokazil.

Experti na politickú komunikáciu, ktorých oslovila agentúra ČTK, sa zhodli, že debaty môžu rozhodnúť o víťazovi. "Zeman je objektívne veľmi skúsený politik a excelentný rétor, na relatívne neskúseného Drahoša, ktorý urobil viacero chýb aj v menej podstatných rozhovoroch, si teda oprávnene verí,“ poznamenal Karel Komínek.

Kolega z branže Martin Joachymstál upozornil, že Drahoš potrebuje pri Zemanovi obstáť, pretože debaty môžu byť kľúčové pre získanie nerozhodnutých voličov. Za úspech bývalého šéfa Akadémie vied ČR by považoval aj to, keby občania vnímali diskusiu s obhajcom funkcie hlavy štátu ako remízu. "Lenže reálne hrozí, že vďaka útokom prezidenta a jeho kreatívnej práci s faktami bude nakoniec vyzerať slabo,“ varoval Joachymstál.

Esejista Karel Hvížďala očakáva, že Drahoš sa pripraví na Zemana s figurantmi, s ktorými si nacvičí reakcie na predpokladané slovné ataky. "Väčšinou sa usudzuje, že predvolebné debaty môžu najviac ovplyvniť nerozhodnutých,“ prízvukuje Hvížďala podobne ako Joachymstál.

Publicista sa nazdáva, že rozhodne to, aký typ Čechov preváži vo volebnej účasti – zjednodušene, či tí, ktorým niečo na Hrade chýba, alebo tí, čo hlasujú za Zemana, lebo podľa nich je s ním aspoň zábava. "Ak ľuďom, ktorí prídu k voľbám, vo väčšine bude chýbať zdravý, sebavedomý a vecný profesor, ktorý sa vyjadruje striedmo a presne, nebude ich strašiť a, naopak, ponúkať zrozumiteľné riešenia a pevné miesto na politickej mape Európy, budú voliť Drahoša,“ napísal Hvížďala v blogu na serveri Aktuálně.

Jednou z tém, ktorá môže emočne zapôsobiť na televíznych divákov, bude určite migračná kríza. TV Prima informovala, že tento problém zaradí medzi hlavné otázky pre prezidentských uchádzačov a určite sa o nej bude diskutovať aj v štúdiu Českej televízie. V novinách sa objavili inzeráty (zaplatené stúpencami Zemana) so slovami „Stop imigrantom a Drahošovi! Táto zem je naša!“

Drahoš sa ohradil, že ide o očierňovanie jeho osoby. "Presne tento typ lží a dezinformácií som očakával. Je to obyčajné ohováranie. Súhlasím iba s časťou stop imigrantom. Nikto z nás tu vlny imigrantov nechce,“ reagoval v inzeráte, ktorý napríklad zverejnil denník Právo. "Spojenie pána Drahoša s migráciou je oprávnené a logické,“ oponoval Zeman v rozhovore pre TV Barrandov.

Vyjasniť si to môžu v priamej konfrontácii zajtra večer pred očami televíznych divákov. Drahoš odmietol obvinenie z takzvaného vítania migrantov aj v Plzenskom kraji, kde mal jednu zo zastávok v kampani. Prišiel osloviť voličov, lebo Zeman tam získal v prvom kole volieb o vyše 16 percent hlasov viac ako on. "Budem apelovať na zdravý rozum ľudí, aby všetkému neverili. Hádam je väčšina ľudí rozumných a pochopia, že ide o výmysly a lož,“ povedal Drahoš podľa portálu Hospodářské noviny.

V druhom kole sa začne hlasovať tento piatok o 14. hodine. Po nočnej prestávke sa volebné miestnosti znovu otvoria o 7. hodine a zatvoria sa o 14. hodine. Všetky hlasy by mali byť zrátané najneskôr v sobotu večer.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby