Tri prieskumy: Zeman vedie nad Drahošom 2:1, rozhodnú 'nerozhodnutí'

Druhé kolo prezidentských volieb by tesne vyhral súčasný prezident Miloš Zeman pred svojím súperom Jiřím Drahošom. Uviedol to Blesk.cz na základe prieskumu agentúry Phoenix Research.

22.01.2018 10:48 , aktualizované: 19:33
debata (70)

Šance oboch kandidátov sú ale podľa riaditeľa agentúry Jana Kubáčka stále vyrovnané, pretože Zemanov náskok je v rámci štatistickej chyby.

Prieskum sa konal od 17. januára do pondelka, teda už po prvom kole volieb a postupu Zemana a Drahoša do druhého kola. Zemanovi by dalo hlas 41,5 percenta voličov a Drahošovi 39,2 percenta. Výsledok volieb ale ešte môže ovplyvniť veľká časť nerozhodnutých voličov, ktorých je podľa prieskumu 19,3 percenta.

Vyhrá ten, kto pritiahne ‚nerozhodnutých‘

Obaja kandidáti tak majú podľa Kubáčka reálnu šancu uspieť, ak dokážu voliča prinútiť, aby išiel k urnám. Volebná účasť by podľa prieskumu dosiahla 60,4 percenta. V prvom kole predstavovala 61,92 percenta. Pri minulých prezidentských voľbách bola účasť v prvom kole 61,31 percenta voličov a v druhom kole klesla na 59,11 percenta.

Podľa prieskumu agentúr Median a Kantar TNS pre Českú televíziu by Zemana volilo 45,5 percenta ľudí a Drahoša 45 percent.

Prieskumy agentúr po 1. kole prezidentských volieb

  STEM/MARK Median/Kantar TNS Phoenix Research
Miloš Zeman 43 45,5 41,5
Jiří Drahoš 47 45 39,2
Nerozhodnutia voliči 10 9,5 19,3

Zdroj: STEM/MARK, Median/Kantar TNS, Phoenix Research

Nezískali viac ako 50 percent

Bývalý šéf českej Akadémie vied Jiří Drahoš má v druhom kole prezidentských volieb slušné šance poraziť súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana. Na prvý pohľad to naznačujú výsledky v pondelok zverejneného exkluzívneho prieskumu agentúry STEM/MARK pre denník Mladá fronta DNES. Za Drahoša je pevne rozhodnutých hlasovať 47 percent voličov, za Zemana 43 percent.

Na druhý pohľad je však zjavné, že voľby budú až do konca extrémne napínavé – ani jeden z kandidátov si totiž zatiaľ nenaklonil viac než 50 percent voličov, konštatuje spravodajský server iDNES.cz.

Plných desať percent z nich síce vie, že voliť pôjde, ale ešte sa nerozhodlo, za koho bude hlasovať. Nie teda Drahošovi či Zemanovi priaznivci, ale okolo pol milióna ľudí, ktorí stále váhajú, bude mať posledné slovo.

„Jiří Drahoš stále drží väčšie tromfy. Ale výsledok bude veľmi tesný,“ predpovedá riaditeľ výskumu Pavel Šimoník.

Prieskum, ktorý si MF DNES zadala u agentúry STEM/MARK, je ojedinelý v tom, že výskumníci začali zbierať údaje od 1078 respondentov až po vyhlásení výsledkov prvého kola volieb. Pondelok je posledným dňom, keď sa môže podľa zákona zverejniť predvolebný prieskum.

V prvom kole priamych prezidentských volieb v Česku zvíťazil Zeman so ziskom 38,56 percenta hlasov, na druhom postupovom mieste skončil Drahoš, ktorého podporilo 26,6 percenta zúčastnených voličov. Obaja tak postúpili do druhého kola, ktoré sa uskutoční v dňoch 26. a 27. januára.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Česko #Miloš Zeman #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby