Kurdi spustili protiofenzívu, boje v Afríne majú 72 obetí

Kurdské milície v Sýrii oznámili, že vyhnali tureckých vojakov a ich spojencov z dedín, ktoré tí obsadili počas ofenzívy proti kurdskej enkláve Afrín na severe krajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

22.01.2018 11:37 , aktualizované: 18:08
Turecko, Sýria, armáda Foto:
Turecká armáda v provincii Gaziantep v blízkosti hraníc so Sýriou.
debata (243)

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) spustili Američanmi podporované kurdské milície zúrivú protiofenzívu, vyhnali tureckých vojakov a ich spojeneckých sýrskych bojovníkov z dvoch dedín, ktoré tí nakrátko obsadili.

SOHR uviedlo, že Tureckom podporované jednotky otvorili v tretí deň ofenzívy nové dva fronty a pokúšajú sa opäť vstúpiť do Afrínu.

Kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), oznámili, že s tureckými jednotkami zvádzajú boje severozápadne od Afrínu. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

72 ľudí

Vojenská operácia Turecka v severnej Sýrii si vyžiadala životy 72 ľudí, z toho 54 ozbrojencov a 18 civilistov. Vyplýva to z dostupných informácií z bojiska. Viac ako päť desiatok obetí medzi kurdskými bojovníkmi a tureckými spojencami ohlásila podľa agentúry AFP Sýrska organizácia pre ľudské práva (OSDH).

Koalícia arabských a kurdských milícií SDF tiež podľa agentúry Reuters informovala o smrti 18 civilistov, vrátane žien a detí. Ďalších 23 civilistov bolo zranených.

Turecká armáda začala ostreľovať Afrín zo svojho územia v piatok, v sobotu začala bombardovanie regiónu a v nedeľu začala operácia pozemných síl tureckej armády a jej povstaleckých spojencov zo Slobodnej sýrskej armády (FSA). Boje pokračujú aj v pondelok.

Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
+10Turecký vojak kráča neďaleko delostreleckej...

Väzby na Turecko

„Turecké nálety a strety zabili 26 bojovníkov na kurdskej strane,“ povedal šéf exilovej OSDH Rami Abdar Rahmán. Podľa neho zahynulo tiež 19 sýrskych povstaleckých bojovníkov podporovaných Ankarou. Ďalších deväť mŕtvych nebolo vraj zatiaľ identifikovaných.

Ankara operáciu v Afríne zdôvodňuje tým, že oblasť ovláda sýrska kurdská milícia YPG, ktorá je súčasťou SDF a ktorú Ankara považuje za teroristickú skupinu s väzbami na kurdských povstalcov v Turecku.

Turecká ofenzíva proti Afrínu, ktorá sa začala v sobotu, má za cieľ vyhnať z tejto oblasti Kurdov. Ofenzíva zvýšila napätie v už beztak komplikovanom sýrskom konflikte a vyvolala obavy z ďalšieho zhoršovania vzťahov medzi spojencami z NATO – Tureckom a USA.

Výzvy NATO

NATO v pondelok uviedlo, že v súvislosti s pokračujúcou ofenzívou je s Tureckom v kontakte. Severoatlantická aliancia sa vyjadrila, že Turecko trpelo terorizmom a má právo na sebaobranu, ale vyzvala ho, aby tak robilo „primeraným a zdržanlivým spôsobom“.

Situáciu v Sýrii prediskutuje v pondelok Bezpečnostná rada OSN, pripomína agentúra AP.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi