Americké stíhačky sú pridrahé, znie z Belgicka. Šancu cítia Francúzi, prišli so zaujímavou ponukou

Belgicko chce prezbrojiť svoje letectvo, americká ponuka na stíhačky F-35 prevyšuje plánovaný rozpočet. Šancu tak cítia aj iní.

22.01.2018 12:15
stíhačka F-35 Foto:
Stíhačka F-35 v službách izraelského letectva.
debata (36)

Nákup 34 amerických bojových stíhačiek F-35 bude stáť štátnu pokladnicu Belgicka o dve miliardy eur viac, než plánuje vláda na tento účel minúť. Uviedla v pondelok tlačová agentúra Belga.

Podľa tohto zdroja poukazuje na túto skutočnosť Strana flámskych socialistov (sp.a), ktorá kritizuje, že americké stíhačky Joint Fight Strikers (F-35), ktoré by mohli nahradiť súčasné bojové lietadlá typu F-16, vyjdú daňových poplatníkov o dve miliardy eur viac, než sa pôvodne očakávalo.

Socialisti vychádzajú z údajov amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré predaj 34 stíhačiek odhadlo na 5,35 miliardy eur.

Konečná suma vo februári

Belgický minister obrany Steven Vandeput upozornil, že uvedená suma je „predčasná“, a pripomenul, že americká strana má predstaviť svoju „najlepšiu a poslednú ponuku“ do 14. februára. Belgická federálna vláda nastavila strop kúpnej ceny pre nové stíhačky na 3,6 miliardy eur.

Stíhačka F-35 v akcii na parížskom aerosalóne.

Ministerstvo obrany v rámci výberového konania rozhoduje medzi dvoma ponukami – okrem stíhačiek F-35 amerického konštruktéra Lockheed Martin sú v hre aj lietadlá Eurofighter, ktoré vyrába rovnomenné konzorcium, združujúce britské spoločnosti BAE Systems, Airbus Defence & Space a taliansku firmu Leonardo.

Francúzska ponuka

So zaujímavou ponukou pre belgickú armádu prišlo aj susedné Francúzsko. Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová navrhla svojmu belgickému rezortnému kolegovi „prehĺbené a štruktúrované partnerstvo“ a belgickú účasť na vývoji novej generácie stíhačiek typu Rafale.

Tieto bojové lietadlá, ktoré Francúzsko vyvíja spolu s Nemeckom v kontexte oživenia európskej obrany, by mali prísť na trh do roku 2040.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #letectvo #Belgicko #stíhačka