Kandidátom na katalánskeho premiéra je opäť Carles Puigdemont

Puigdemont, ktorý prvýkrát opustil Belgicko a v Dánsku chce hovoriť so študentmi a poslancami, sa o úrad premiéra bude zrejme uchádzať buď prostredníctvom videokonferencie, alebo cez svojho zástupcu.

22.01.2018 12:59
Puigdemont Foto: ,
Carles Puigdemont
debata (1)

Na katalánskeho premiéra bude budúci týždeň ako jediný kandidovať katalánsky expremiér Carles Puigdemont. Oznámil to predseda parlamentu tejto autonómnej oblasti Španielska Roger Torrent po rokovaní s parlamentnými frakciami z minulého týždňa. Zvolenie Puigdemonta však vôbec nie je isté, hoci majú separatisti teoretickú absolútnu väčšinu. Torrent tiež poslal španielskemu premiérovi Rajoyovi žiadosť o schôdzku pre porušenie práv niekoľkých poslancov katalánskeho parlamentu.

„Navrhnem Carlesa Puigdemonta ako kandidáta na premiéra (Katalánska). Som si vedomý osobnej aj právnej situácie pána Puigdemonta, ale tiež som si vedomý, že má absolútnu legitimitu byť takým kandidátom,“ povedal novinárom Torrent. Päťdesiatpäťročného Puigdemonta a celú jeho bývalú vládu španielska prokuratúra obvinila zo vzbury pre snahy o nezávislé Katalánsko, pre čo utiekli koncom októbra do Belgicka. V prípade návratu do Španielska budú zatknutí.

Puigdemont, ktorý prvýkrát opustil Belgicko a v Dánsku chce hovoriť so študentmi a poslancami, sa o úrad premiéra bude zrejme uchádzať buď prostredníctvom videokonferencie, alebo cez svojho zástupcu.

Obe tieto možnosti sú ale sporné a je pravdepodobné, že akýkoľvek pokus opozícia aj Madrid napadnú na ústavnom súde. Podľa právnikov katalánskeho parlamentu nie je možná iná kandidatúra na premiéra než osobná. Ich názor však nie je záväzný a bude záležať na výklade vedenia parlamentu. Ten ovládajú separatisti.

Isté nie je ani to, či Puigdemont dostane dosť hlasov na funkciu premiéra. V decembrových voľbách síce získali separatisti opäť absolútnu väčšinu kresiel, prakticky ju však zatiaľ nemajú. Dostali 70 mandátov zo 135 kresiel, potrebnú absolútnu väčšinu 68 hlasov ale nemajú pre piatich poslancov, ktorí sú na úteku v Belgicku. Ďalší traja sú vo väzbe, tým ale španielsky sudca povolil delegovanie hlasov. Predovšetkým o oných piatich poslancoch v Belgicku chce Torrent rokovať so španielskym premiérom. „Poslal som list Rajoyovi so žiadosťou o rozhovor pre situáciu, v ktorej sa nachádza (katalánsky) parlament. V prípade ôsmich poslancov je porušené ich právo na politické zastúpenie voličov,“ uviedol Torrent.

Nie je však pravdepodobné, že Rajoy na schôdzku pristúpi. Odmieta totiž s katalánskymi politikmi rokovať o čomkoľvek, čo podľa neho porušuje ústavu. Minulý týždeň tiež Rajoy vyhlásil, že Madrid napadne kandidatúru na ústavnom súde, ak sa Puigdemont bude o úrad premiéra uchádzať na diaľku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona #Katalánsko #Carles Puigdemont