Taliani pred voľbami vyhlásili vojnu fake news, občania ich môžu nahlasovať

Talianska vláda spustila internetovú službu, ktorá má pomôcť bojovať proti falošným správam.

22.01.2018 14:06
Taliansko, carabinieri, karabinieri, policajti,... Foto: ,
Talianskí carabinieri.
debata (6)

Podozrivé články budú môcť občania nahlásiť na webstránke polície zodpovednej za riešenie internetovej kriminality.

Ich podnety bude posudzovať novovytvorený tím, ktorý s použitím špeciálneho softvéru identifikuje zdroj informácie a rozhodne, či je správa pravdivá alebo nie.

Problém sa vláda rozhodla riešiť aj pre narastajúce obavy politikov, že hoaxy ovplyvnia verejnú mienku pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 4. marca. Kritici však poukazujú na fakt, že väčšina problémových článkov sa týka práve politiky a obávajú sa jej ovplyvňovania.

Podľa ministra vnútra Marca Minnitiho je ale služba absolútne transparentným a legitímnym nástrojom na ochranu verejnosti a vylučuje, že jej zámerom je zasahovanie do politického diania.

Služba vznikla takmer rok po tom, ako tisícky ľudí podpísali petíciu proti falošným informáciám, ktorú iniciovala predsedníčka Poslaneckej snemovne Laura Boldriniová. Podľa odborníkov sa nedôveryhodné správy stávajú v Taliansku čoraz vážnejším problémom a čoraz viac sa ich pritom objavuje nielen na sociálnych sieťach, ale aj v tlačených médiách, pretože novinári si neoverujú hodnovernosť zdrojov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #polícia #hoax #fake news