Tillerson navštívil novú americkú ambasádu v Londýne, ktorú Trump skritizoval

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson navštívil v pondelok nové veľvyslanectvo USA v Londýne. Urobil tak po tom, čo prezident Donald Trump vyhlásil, že plánovanú návštevu Británie zrušil, lebo sa mu budova nepáči a podľa neho to bola z finančného hľadiska "nevýhodná dohoda". Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

22.01.2018 16:13
Tillerson Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.
debata

Tillerson navštívil 12-poschodovú sklenenú kocku v juhozápadnej časti Londýna, ktorú mal Trump podľa očakávania otvoriť na budúci mesiac spolu s americkým veľvyslancom Woodym Johnsonom. Okrem ozbrojenej stráže sa v areáli energeticky efektívnej ambasády nachádza aj vodná priekopa a záhrady.

Šéf americkej diplomacie má v pondelok neskôr naplánované rozhovory s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom o Severnej Kórei, Iráne, Sýrii a ďalších bezpečnostných záležitostiach.

Trump tento mesiac už skôr oznámil, že zrušil návštevu Londýna, ktorá sa zhodovala s termínom otvorenia veľvyslanectva 26. februára, pričom sa proti nemu plánovali v Londýne masové protesty.

Trump obvinil administratívu Obamu, že predala ambasádu za babku

Šéf Bieleho domu obvinil administratívu prezidenta Baracka Obamu z toho, že „predala ambasádu na pravdepodobne najlepšom a najpríjemnejšom mieste v Londýne za babku, aby postavila novú za 1,2 miliardy dolárov a oveľa ďalej od centra“.

V skutočnosti rozhodnutie postaviť nové veľvyslanectvo urobila administratíva prezidenta Georgea W. Busha, a to z obáv o bezpečnosť po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001.

Avšak kritici uviedli, že skutočným dôvodom, prečo Trump zrušil cestu do Británie, bol silný odpor voči nemu v ostrovnej európskej krajine.

Johnson ešte pred Tillersonovou návštevou napísal článok pre britské noviny Sunday Telegraph, v ktorom obvinil britskú opozičnú Labouristickú stranu z bičovania protitrumpovských nálad v Británii, čo však podľa neho môže „poškodiť národné záujmy“.

Trumpova návšteva „by mala byť bežnou udalosťou v diplomatickom kalendári“, upozornil Johnson v článku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #americká ambasáda #Donald Trump #Rex Tillerson