Ruský súd nariadil zavretie Navaľného nadácie

Aktivista a jeho podporovatelia využívali nadáciu na prenajímanie priestorov a vyplácanie platov zamestnancov centrály jeho kampane.

22.01.2018 16:56
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj
debata (41)

Moskovský okresný sú nariadil uzavretie nadácie, ktorá zohrávala kľúčovú úlohu v kampani opozičného lídra Alexeja Navaľného. Aktivista a jeho podporovatelia využívali nadáciu na prenajímanie priestorov a vyplácanie platov zamestnancov centrály jeho kampane, ktorú vedie vyše roka. Súd svojím verdiktom vyhovel žalobe prokurátorov, ktorí tvrdili, že v nadácii objavili viacero priestupkov. Riaditeľ Navaľného kampane Leonid Volkov na Twitteri uviedol, že je rozhodnutie súdu absurdné a plánujú sa voči nemu odvolať.

Navaľnyj, najvýraznejšia postava ruskej opozície, plánoval kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 18. marca. Ústredná volebná komisia mu ale v decembri zakázala uchádzať sa o prezidentské kreslo, pričom svoj krok zdôvodnila jeho podmienečným odsúdením v kauze Kirovles. Navaľnyj v reakcii na zákaz kandidovať vyzval svojich podporovateľov na bojkot volieb.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj