V Belgicku znížili úroveň varovania pred útokmi, predstavujú "nepravdepodobnú" hrozbu

Belgický premiér Charles Michel v pondelok oznámil, že vyšiel v ústrety odporúčaniam Úradu pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) a dal znížiť úroveň varovania pred teroristickými útokmi v krajine z tretieho na druhý stupeň.

22.01.2018 18:33
Brusel, belgicko, útok, vojak Foto: ,
Belgický vojak hliadkuje pri bruselskom letisku Zaventem.
debata (2)

V policajnom žargóne to znamená zmenu úrovne z „možných a pravdepodobných“ útokov na „nepravdepodobnú“ hrozbu.

Televízna stanica RTBF pripomenula, že OCAM, ktorý podlieha ministerstvu vnútra a ministerstvu spravodlivosti, podrobne sleduje bezpečnostnú situáciu v krajine a vydáva odporúčania pre federálnu vládu.

Belgická federálna vláda naposledy zaviedla tretí všeobecný stupeň ohrozenia 16. novembra 2015 po teroristických útokoch v Paríži, na ktorých sa zúčastnili aj belgickí štátni občania a ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a 413 hospitali­zovaných. Odvtedy tento stav trval nepretržite až do pondelka.

Podľa denníka L'echo zmiernenie úrovne varovania však neznamená, že od utorka 23. januára zmiznú z ulíc belgických miest vojaci. Najmä v Bruseli budú predstavitelia ozbrojených síl aj naďalej hliadkovať na strategických miestach, ako sú dôležité štátne úrady, európske inštitúcie, veľvyslanectvá či synagógy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #hrozba #Belgicko #varovanie