Nemecká prokuratúra vyšetruje časopis, ktorý ‘namieril zbraň’ na Kurza

Nemecká prokuratúra vedie vyšetrovanie voči satirickému časopisu Titanic v súvislosti s jeho príspevkom na sieti Twitter, ktorý zobrazoval víťaza parlamentných volieb v Rakúsku a neskoršieho rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza spôsobom, akoby naňho mierila strelná zbraň.

23.01.2018 08:08
debata (10)

V danom prípade je podozrenie z verejného podnecovania k trestnej činnosti a urážky na cti, uviedol v pondelok nemenovaný hovorca berlínskych vyšetrovateľov. Rakúsky denník Der Standard predtým informoval, že prokuratúru v Berlíne požiadali o prevzatie konania v tejto veci orgány v Rakúsku.

Časopis Titanic zverejnil vlani v októbri po parlamentných voľbách v Rakúsku fotografiu Kurza – predsedu víťaznej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a vtedajšieho ministra zahraničných vecí -, ktorú doplnil kresbou pripomínajúcou pohľad cez zameriavač strelnej zbrane a textom: „Cestovanie časom v Rakúsku… Konečne je možné zabiť malého Hitlera!“

Mnohí používatelia Twitteru tento príspevok odsúdili a v rakúskej tlači sa objavil aj názor, že ide o podnecovanie k vražde.

Redakcia Titanicu sídliaceho vo Frankfurte nad Mohanom vyhlásila, že o vyšetrovaní nemeckej prokuratúry sa vydavateľ dozvedel zatiaľ iba prostredníctvom článku v rakúskych novinách. „Ale my si ani nerobíme žiadne starosti,“ dodala.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Nemecko #Rakúsko #Sebastian Kurz #satira