Kimovi 'poddaní' dostanú nový sviatok, vo februári ich čakajú oslavy založenia armády

Politický výbor Kórejskej strany práce vyhlásil v KĽDR nový sviatok - Deň založenie Kórejskej ľudovej armády, ktorý sa bude sláviť každý rok 8. februára. Informoval o tom americký spravodajský server NK News.

23.01.2018 12:32
korea, severna korea, tank, kldr Foto: ,
Vojenská prehliadka v KĽDR.
debata (3)

Súčasťou osláv bude séria sprievodných slávnostných podujatí. Ich charakter vo vyhlásení Strany práce nebol špecifikovaný. Juhokórejské médiá však už predtým informovali, že KĽDR má v pláne deň pred otvorením zimnej olympiády v juhokórejskom Pjongčangu zorganizovať vojenskú prehliadku.

Podľa agentúry Jonhap bolo už do oblasti severokórejského hlavného mesta Pchjongjang stiahnutých viac než 12-tisíc vojakov a 50 samohybných di­el.

Nemenovaní japonskí analytici sa v súvislosti s týmito prípravami vyjadrili, že ak severokórejský Pchjongjang skutočne deň pred otvorením olympiády v Južnej Kórei uskutoční vojenskú prehliadku, bude takto chcieť ukázať, že nemá v úmysle vzdať sa svojho raketového a jadrového programu, a to bez ohľadu na začatý kórejsko-kórejský dialóg.

Doteraz sa založenie Kórejskej ľudovej armády v KĽDR slávilo 25. apríla. Išlo o pripomienku na udalosti z roku 1932, keď budúci zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen inicioval transformáciu povstaleckých oddielov Kórejskej ľudovej revolučnej armády – bojujúcej vtedy proti japonskej okupácii – na regulárnu Kórejskú ľudovú armádu.

Vojenská prehliadka armády KĽDR v roku 2017.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #sviatok