Zabránime Puigdemontovi dostať sa do Katalánska, vyhlásil španielsky minister vnútra

Španielska vláda podniká opatrenia, ktorých cieľom je zabrániť zosadenému katalánskemu expremiérovi Carlesovi Puigdemontovi v návrate do Španielska, a to aj inkognito.

23.01.2018 14:59
Puigdemont Foto: ,
Carles Puigdemont
debata (7)

Španielska vláda podniká opatrenia, ktorých cieľom je zabrániť zosadenému katalánskemu expremiérovi Carlesovi Puigdemontovi v návrate do Španielska, a to aj inkognito. Vo vysielaní španielskej televízie TVE to v utorok vyhlásil španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido.

Zoido ubezpečil, že príslušné orgány Španielska robia všetko pre to, aby Puigdemontovi zabránili vrátiť sa do krajiny inkognito „vrtuľníkom, ultraľahkým lietadlom alebo loďou či dokonca v kufri auta“.

Možný Puigdemontov pokus o návrat do Katalánska sa očakáva v súvislosti s tým, že je zatiaľ jediným kandidátom na zostavovanie novej katalánskej vlády, ktorá má vzniknúť na základe výsledkov predčasných volieb do katalánskeho parlamentu.

Konanie týchto volieb nariadil Madrid, keď vlani na jeseň v dôsledku pokračujúcich snáh o vyhlásenie nezávislej katalánskej republiky aktivoval článok 155 španielskej ústavy a prebral správu nad regiónom. Puigdemontovi pri návrate do Španielska hrozí zatknutie, vzatie do väzby a stíhanie za rebéliu, spreneveru verejných prostriedkov, korupciu a poburovanie.

Zoido poznamenal, že on osobne je celou situáciou veľmi znepokojený, „pretože ťažko povedať, čo očakávať od človeka s takým správaním“ ako Puigdemont. Minister uviedol, že experti Občianskej gardy a španielskej národnej polície budú „pracovať intenzívne, od večera do rána, aby (Puigdemont) nemohol v tajnosti vstúpiť“ do Španielska. Upozornil pritom, že „hranica, ktorú treba pokryť, je veľmi rozsiahla“ a dá sa prekročiť i za pomoci vrtuľníka, ultraľahkého lietadla či lode.

Minister v televízii Puigdemonta obvinil, že „robí cirkus“ zo zahraničia, varoval ho však, že „váha spravodlivosti padne aj na neho“, pričom pripomenul prípady troch už uväznených katalánskych poslancov.

Zoido poznamenal, že Puigdemont uniká pred španielskou justíciou a „nemôže to byť on, kto bude určovať ďalší vývoj“. Pripomenul tiež, že právnici katalánskeho parlamentu už upozornili, že podľa zákona nie je možné ujať sa funkcie predsedu vlády „na diaľku“, ako to Puigdemont avizoval.

„Buď sa vzdá, alebo bude iný kandidát na predsednícku funkciu“ v katalánskej vláde, uzavrel Zoido.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont