Tillerson: Sýrska vláda stále používa chemické zbrane proti ľudu

Sýrska vláda zrejme doteraz používa chemické zbrane na útoky na vlastný ľud, povedal v Paríži šéf americkej diplomacie Rex Tillerson. Reagoval tak na údajný pondelňajší útok vládnych síl v povstaleckej východnej Ghúte na predmestí Damasku, pri ktorom sýrska armáda podľa záchranárov použila chlór.

23.01.2018 18:03
debata (91)

Tillerson k tomu povedal, že obeťou útoku sa stalo viac ako 20 civilistov. Dodal, že zodpovednosť za incident nesie aj Rusko, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Sýrska armáda aj vláda dlhodobo odmietajú, že by v konflikte niekedy nasadili chlór alebo iné chemické látky. Podľa spoločnej vyšetrovacej komisie OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) však sýrska vláda v posledných dvoch rokoch použila pri útokoch nervový plyn sarin a niekoľkokrát aj chlór.

„Len včera (v pondelok) sa stalo obeťou pravdepodobného útoku chlórom viac ako 20 civilistov, väčšinou detí,“ povedal podľa agentúry Reuters Tillerson po konferencii o chemických zbraniach vo francúzskej metropole. Nedávne útoky vo východnej Ghúte podľa ministra vzbudzujú obavy, že Asad „naďalej používa chemické zbrane proti svojmu vlastnému ľudu“.

Nech už podľa Tillerson útok spáchal ktokoľvek, konečnú zodpovednosť nesie Rusko, a to nielen za obete pondelňajšieho incidentu, ale aj za „nespočetné obete“ predchádzajúcich útokov chemickými zbraňami, ktoré podnikla sýrska vláda.

Východná Ghúta, kde žije 400 000 ľudí, je v oblasti Damasku posledným väčším regiónom, ktorý neovláda režim. Miestna populácie čelí každodenným útokom vládnych síl a trpí nedostatkom potravín a liekov.

Na konferencii zaznelo, že Spojené štáty a 28 európskych krajín spúšťajú nový plán na lepšiu identifikáciu a ľahšie potrestanie používateľov chemických zbraní. Zúčastnené krajiny sa v ňom zaväzujú zdieľať informácie a zostaviť zoznamy ľudí, ktorí sa podieľajú na používaní chemických zbraní, a to nielen v Sýrii, kde v občianskej vojne od roku 2011 zahynulo viac než 340 000 ľudí, ale aj inde vo svete.

Táto iniciatíva, s ktorou prišlo Francúzsko, nasleduje po dvojitom ruskom vete v Bezpečnostnej rade OSN proti vyšetrovaniu chemických útokov v Sýrii. Má tak za cieľ obísť prekážky kladené Moskvou.

Francúzsko už zmrazilo majetok 25 subjektov a jednotlivcov v Sýrii, ale aj vo Francúzsku, Libanone alebo Číne, ktorí sú podozriví z podpory vývoja sýrskych chemických zbraní.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #Bašár al-Asad #Rex Tillerson