Kto vraždil v Mitrovici? Vyšetrovatelia ukazujú na zločineckú skupinu

V hľadáčiku vyšetrovateľov vraždy kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča zo 16. januára sa ocitla zločinecká skupina pôsobiaca na severe Kosova.

23.01.2018 18:23
Kosovo Politician Shot Foto:
Na dome je vidieť srbskú zástavu a portrét zavraždeného politika.
debata (7)

Ako informoval internetový portál Arbresh.info s odvolaním sa na zdroje z radov vyšetrovateľov, motorové vozidlo, z ktorého sa strieľalo na Ivanoviča, registrovali predtým opakovane pri parkovaní neďaleko automobilu kontroverzne vnímaného lokálneho podnikateľa Milana Radojičiča.

Majiteľ populárnej reštaurácie v severnej časti Kosovskej Mitrovice je v radoch miestnych Srbov považovaný za hlavu kriminálneho zoskupenia a podľa informácií srbských i kosovských médií človeka s dobrými kontaktmi na vládne miesta v Belehrade. Vyšetrovatelia však túto správu portálu zatiaľ nekomentovali.

Kosovská polícia potvrdila iba fakt, že sa podarilo identifikovať osobu, ktorá inkriminované motorové vozidlo kúpila v roku 2017. Ide o človeka, ktorý sa zdržiava v Srbsku, dodala bez prezradenia ďalších podrobností o jeho totožnosti.

Kľúčový politik

Atentátnici strieľali na Ivanoviča, považovaného za umierneného politika, z okoloidúceho motorového vozidla v utorok 16. januára ráno v Kosovskej Mitrovici pred sídlom jeho strany Občianska iniciatíva. Šesťdesiatšty­riročný politik zomrel na následky ťažkých zranení počas prevozu do nemocnice. Vražda vyvolala obavy zo zvýšenia nestability na Balkáne.

Ivanovič bol totiž jedným z kľúčových politikov na severe Kosova, kde prevažujú Srbi. Súdny senát Policajnej a justičnej misie Európskej únie v Kosove (EULEX) ho odsúdil za vojnové zločiny počas vojny v rokoch 1998–99, avšak verdikt bol zrušený a súdny proces sa opakoval.

Tisícová odmena

Srbská delegácia sa v reakcii na atentát rozhodla predčasne opustiť Brusel, kde sa práve v deň atentátu obnovili po dlhej prestávke srbsko-kosovské rokovania pod záštitou Európskej únie.

Srbský prezident Aleksandar Vučič označil vraždu za teroristický čin. Zločin odsúdili aj najvyšší kosovskí ústavní činitelia. Kosovská polícia vypísala odmenu 10-tisíc eur za informácie, ktoré povedú k vypátraniu páchateľov vraždy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Kosovo #Kosovská Mitrovica