Zeman a Drahoš sa stretli v prvom prezidentskom dueli tvárou v tvár

Český prezident Miloš Zeman a jeho súper v boji o post hlavy štátu Jiří Drahoš sa pred druhým kolom prezidentskej voľby po prvý raz stretli tvárou v tvár. Duel kandidátov sa začal o 20.15 v réžii súkromnej televízie Prima.

23.01.2018 20:15 , aktualizované: 22:40
debata (259)

Uchádzači o Hrad sa stretli v búrlivej atmosfére a nechýbali časté názorové strety. Duel Jiřího Drahoša a Miloša Zemana sledovalo v televízii Prima 2,2 milióna divákov. Na konci priameho prenosu z karlínskeho divadla to povedal moderátor debaty Karel Voříšek. Pondelňajšiu debatu TV Barrandov, v ktorej vystúpil Zeman sám, videlo v priemere 659 000 ľudí. Televíziu Nova, kde vystúpil Zeman v nedeľu tiež sám, si pustilo 1,5 milióna divákov. Vyplýva to zo správy na webe Mediaguru podľa dát spoločnosti Nielsen Admosphere, ktorá sledovanosť zaznamenáva.

Česká televízia vysiela debatu oboch kandidátov vo štvrtok z pražského Rudolfina.

Obaja kandidáti si so sebou mohli priviesť svojich priaznivcov. Tí jednotlivé výroky sprevádzali búrlivým potleskom, pískaním alebo skandovaním. Moderátor ich preto musel niekoľkokrát napomínať a podnecovať k slušnosti. Výkrikmi bol prerušovaný predovšetkým Drahoš.

O čom sa hovorilo a dočítate sa v online:

  • utečenci
  • cirkevné reštitúcie
  • zasahovanie do volieb
  • držba zbraní
  • protifajčiarsky zákon
  • Andrej Babiš

21:28 Prezidentská debata sa skončila. Sledovali sme ju online.

21:20 „Kvóty odmietam od samého začiatku,“ vyhlásil Drahoš. Migračný problém je podľa neho potrebné riešiť ochranou hraníc EÚ a pomocou potenciálnym migrantom v krajine pôvodu.

„Čo ste ako prezident robil proti tomu, aby ČR bola nútená tieto kvóty prijať?“ opýtal sa Zemana. „Migrácia sa nerieši v Rusku, v Číne ani v stredoázijských republikách,“ do­dal.

K Zemanovmu vyjadreniu, že nepodpíše návrh únie na prerozdeľovanie žiadateľov o azyl, Drahoš uviedol, že Zeman zabudol, že to nie je ani v jeho právomoci, pretože to nie je medzinárodná zmluva.

Prezident oponoval, že do Moskvy cestuje kvôli obchodu a že o migrácii hovoril ako na pôde OSN, tak pri stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Podľa svojich slov jej povedal, aby migrantov neposielala k susedom na obed.

21:15 Keď Zeman vyhlásil, že by Česká republika nemala prijímať nelegálnych migrantov, vyslúžil si búrlivý potlesk.

21:05 Kandidáti sa nezhodujú ani v otázke cirkevných reštitúcií.

Za nesystémový krok označil Drahoš zamýšľané zdanenie cirkevných reštitúcií, ku ktorému chce pristúpiť vláda Andreja Babiša. Podľa Drahoša by potom mohol parlament pristúpiť aj k zdaneniu iných vecí, ak by v rozpočte chýbali peniaze. Zeman poznamenal, že Drahoš je chemik, a nie ekonóm, a že parlament má právo sa k otázke cirkevných reštitúcií vrátiť.

zväčšiť Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
drahoš Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.

21:00 Hovorí sa o dezinformačných kampaniach a ovplyvňovaní domácej politiky zo zahraničia. Vystúpenie oboch kandidátov sprevádzajú hlasné prejavy z publika – súhlasné aj nesúhlasné.

Prezident Zeman obvinil protikandidáta Drahoša, že vyslovením podozrenia z ovplyvňovania poslaneckých volieb tajnými službami urazil voličov. Drahoš mu naopak vytkol, že keby čítal správy Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), o ovplyvňovaní by vedel.

Drahoš pred časom varoval pred nebezpečenstvom ovplyvňovania volieb cudzími zahraničnými službami. Zeman teraz povedal, že tým z voličov urobil masu, ktorú manipulujú zahraničné rozviedky. Drahoš mu odpovedal, že ak by prezident čítal správy od tajnej služby BIS, o nebezpečenstve ovplyvňovania volieb by informácie mal. Zároveň poznamenal, že o ovplyvňovaní volieb ruskými tajnými službami sa môže dozvedieť aj v ďalších krajinách. Zeman podotkol, že správy od BIS na rozdiel od Drahoša dostáva. Ten reagoval, že dostávať nejaké správy a čítať ich, je rozdiel.

zväčšiť Český prezidentský kandidát Miloš Zeman. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
zeman Český prezidentský kandidát Miloš Zeman.

20:48 Podľa moderátora debatu sledujú dva milióny ľudí. Priaznivci oboch kandidátov vyjadrujú potleskom aj piskotom či bučaním svoje sympatie a antipatie voči kandidátom hneď od začiatku. Moderátor ich musel niekoľkokrát upokojovať.

20:44 Téma držby zbraní: Kandidáti sa v tejto otázke, podľa očakávania, nezhodujú.

Zeman na rozdiel od Drahoša podporil zavedenie ústavného práva pre držanie zbraní, podľa neho by to umožnilo obísť európsku smernicu o sprísnení podmienok pre držanie zbraní. Senát však takú úpravu odmietol okrem iného preto, že na dodržiavanie smernice únie by nič nezmenila.

Drahoš označil existujúcu zbraňovú legislatívu za dostatočnú. „V každom obchode nemôže byť predavačka s pištoľou a každý, kto do neho vojde, nemôže byť zastrelený,“ reagoval Drahoš na Zemanov argument, že legálne ozbrojení ľudia by mohli suplovať policajtov.

20:37 Hovorí sa o protifajčiarskom zákone. Zeman sa svojho súpera v tejto súvislosti opýtal aj na jeho názor na zákaz fajčenia v reštauráciách. Drahoš mu odvetil, že by si dokázal predstaviť výnimku zo zákazu pre malé krčmy na vidieku. „Výnimočne sa zhodujeme,“ reagoval na to Zeman.

zväčšiť Debata prezidentských kandidátov. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
zeman drahos Debata prezidentských kandidátov.

20:33 Kandidáti si majú klásť otázky navzájom. „Kto začne ako prvý? Páni, ste gentlemani?“ položil otázku moderátor Karel Voříšek.

Zeman obvinil Drahoša, že nevie dodržiavať ani elementárne pravidlá, a je vraj preto trochu nebezpečný pre seba i svoje okolie.

Drahoš sa proti tomu ohradil s tým, že si témy debaty pamätá dobre a že jeho otázka na najhorší Zemanov zážitok počas jeho prezidentovania bola s nimi v súlade.

20:30 Na úvod sa hovorilo o víťazovi českých parlamentných volieb Andrejovi Babišovi. Zeman zopakoval svoj postoj, že Babiš má byť premiérom Česka. Už v stredu ho poverí rokovaním o zostavení novej vlády. Za premiéra ho vymenuje vo februári.

20:26 Bývalý šéf Akadémie vied ČR Jiří Drahoš povedal, že sa na stretnutie rovnako tešil a uviedol, že mu Zeman v debatách, ktorých sa zúčastnil ešte pred prvým kolom, chýbal. Vyjadril tiež vďačnosť, že súčasný prezident jeho pozvanie do debát nakoniec prijal, a pripomenul Zemanove slová, že debaty by mali byť dve, pretože tretia a štvrtá by boli nudné.

20:25 Úradujúci prezident na úvod debaty uviedol, že sa na stretnutie tešil a povedal aj prečo. „Doposiaľ som o pánovi Drahošovi prakticky nehovoril. Na druhej strane som sa dozvedel, že pán Drahoš o mne na stretnutiach hovorí veľa,“ uviedol a dodal: „Preto som dospel k záveru, že sa do mňa nešťastne zamiloval.“ Následne vyzval svojho protikandidáta, aby mu dal svoj hlas.

20:20 Priaznivci prezidenta Miloša Zemana sa pred začiatkom debaty dostali do potýčky s podporovateľmi Jiřího Drahoša, píše Český rozhlas.

20:15 Debata sa začína. Oboch kandidátov prišli do publika Hudobného divadla Karlín podporiť manželky Ivana Zemanová aj Eva Drahošová. Obaja uchádzači o prezidentské kreslo majú v publiku zároveň každý po 400 podporovateľov.

Témy diskusie

Kandidáti by mali hovoriť v štyroch tematických blokoch. Od tém, ktoré súvisia s Českou republikou – ako sú cirkevné reštitúcie či zmena Ústavy ČR, cez aktuálne politické témy ako zmiernenie protifajčiarskeho zákona alebo sloboda prejavu. Posledná časť by sa mala týkať zahraničnej politiky, teda migrácii či vzťahom s Ruskom.

259 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby