Sýrska vláda údajne zaútočila chlórom na civilistov; týka sa to aj Ruska

Spojené štáty odsúdili v utorok najnovšie správy o chemickom útoku v Sýrii, ktorý mali vykonať sýrske vládne sily na predmestí Damasku ovládanom povstalcami. Podľa vyhlásenia americkej veľvyslankyne pri OSN Nikki Haleyovej ide zo strany sýrskej vlády o "ďalšiu ukážku nehorázneho pohŕdania medzinárodným právom a krutej ľahostajnosti k životom vlastných občanov".

24.01.2018 06:54
Ghúta, Damask, Sýria Foto: ,
Predajca z predmestia Ghúta v Damasku. Ilustračné foto.
debata (71)

V prípade, že sú správy o útoku chlórom na damaskom predmestí Ghúta pravdivé, mali by „doľahnúť“ na Rusko ako spojenca sýrskeho vedenia a stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, ktorý vlani vetoval predĺženie mandátu medzinárodnej skupiny expertov, poverenej určením zodpovednosti za útoky chemickými zbraňami v Sýrii, pokračovala Haleyová.

Podľa veľvyslankyne Spojené štáty „nikdy neprestanú bojovať za nevinné sýrske deti, ženy a mužov, ktorí sa stali obeťami ich vlastnej vlády, a tých, čo ju naďalej podporujú“. Dodala, že Washington sa bude naďalej snažiť o vyvodenie zodpovednosti za chemické útoky, a to prostredníctvom Bezpečnostnej rady OSN, Organizácie pre zákaz chemických zbraní, vyšetrovacej komisie OSN pre Sýriu a ďalších orgánov.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyhlásil v utorok počas návštevy Francúzska, že Rusko nesie spoluzodpovednosť za chemické útoky v Sýrii, pričom obvinil Moskvu zo „zradenia“ medzinárodného dohovoru o chemických zbraniach. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na to reagoval slovami, že Washington unáhlene obviňuje Damask z použitia chemických zbraní bez akéhokoľvek preverenia a „pokúša sa do toho zatiahnuť aj Rusko“.

Nebenzia označil za „zvláštnu zhodu okolností“, že tvrdenia o chemickom útoku pri Damasku sa objavili v predvečer utorkového stretnutia v Paríži, kde Spojené štáty a ďalších 23 krajín odštartovali novú iniciatívu s cieľom identifikovať a potrestať pôvodcov takýchto incidentov. Ruský veľvyslanec tiež povedal, že necháva v OSN kolovať návrh rezolúcie o zriadení nového medzinárodného orgánu pre tento účel.

Podľa Tillersona porušuje Rusko dohodu so Spojenými štátmi z roku 2013, ktorá sa týkala odstránenia chemických zbraní zo Sýrie, a pomáha sýrskej vláde porušovať medzinárodný dohovor o chemických zbraniach, ktorý zakazuje ich používanie.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #OSN #chemické zbrane #Ghúta