Turecká armáda oznámila, že v Sýrii ‘neutralizovala’ 260 teroristov

Turecká armáda v utorok večer oznámila, že v kurdskej enkláve Afrín na severe Sýrie "neutralizovala" 260 členov teroristických organizácií.

24.01.2018 07:30
Turecko, Sýria Foto:
Dym stúpa z mesta Afrín po tom, ako naň zaútočila turecká armáda.
debata (10)

Turecko používa termín „neutralizácia“ v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) spustili v sobotu ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín na severe Sýrie. Ankara nazvala operáciu Olivová ratolesť a otvorila ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v utorok varoval svojho amerického kolegu Rexa Tillersona, že operácia by sa mohla rozšíriť z Afrínu do susedného mesta Manbídž, čo by podľa DPA znamenalo konfrontáciu medzi dvoma spojencami v NATO. Američania majú v Manbídži svojich vojakov, ktorí tam cvičia príslušníkov kurdských milícií. Čavušoglu Tillersonovi povedal, že USA by nemali podporovať teroristov.

5-tisíc utečencov

Boje v okrese Afrín na severe Sýrie, kde Turecko vedie ofenzívu proti kurdskými milíciám, prinútili utiecť už približne 5-tisíc ľudí. Organizácia Spojených národov zverejnila v utorok tento odhad na základe informácií z „miestnych zdrojov“. V danej oblasti totiž nie je mechanizmus pre registráciu vysídlených osôb a prístup humanitárnych organizácií je obmedzený.

Podľa vyhlásenia OSN títo ľudia utiekli z oblastí pri hranici s Tureckom, stále sa však nachádzajú vnútri enklávy Afrín. Tamojšie orgány nariadili uzavrieť cesty do okolitých zón a umožňujú len vstupovať osobám z južnejšie položených oblastí pod kontrolou sýrskej vlády.

OSN odhaduje, že v Afríne a okolitých oblastiach ovládaných Kurdmi sa nachádza približne 323-tisíc ľudí, z ktorých takmer polovicu tvoria vysídlenci z iných častí Sýrie. Podľa miestnych odhadov tu však žije až 800-tisíc ľudí.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #utečenci #Kurdi #vojenská operácia #Afrín