Po útoku na Save the Children v Afganistane sú dvaja mŕtvi a 14 zranených

Najmenej dvoch ľudí dnes zabili a ďalších 14 zranili neznámi ozbrojenci pri útoku na sídlo humanitárnej organizácie Save the Children v východoafganskom meste Dželálábád. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na hovorcu guvernéra provincie Nangarhár. K útoku sa doteraz nikto neprihlásil.

24.01.2018 09:07 , aktualizované: 12:05
Afganistan útok Foto: ,
Afgánske ženy odchádzajú z miesta v meste Džalalabad, ktorým otriasol výbuch a streľba.
debata

K útoku došlo v meste Džalalabad ležiacom vo východoafganskej provincii Nangarhár. Samovražedný atentátnik sa odpálil v blízkosti areálu. Následne do neho vniklo množstvo ozbrojencov a došlo k prestrelke s bezpečnostnými silami.

Približne o 09:10 miestneho času (05:40 SEČ) odpálil samovražedný atentátnik pred areálom nálož v automobile a potom do budovy vtrhli ozbrojení útočníci. Na miesto boli privolaní príslušníci afganských špeciálnych síl, ktorí objekt obkľúčili a zviedli s ozbrojencami bitku. Medzi obeťami je jeden civilista a jeden člen afganských bezpečnostných zložiek. Zahynuli tiež dvaja útočníci, jeden sa vyhodil do povetria a druhého zastrelili členovia bezpečnostných síl, napísala agentúra DPA.

V areáli sa nachádza aj kancelária Švédskeho výboru pre Afganistan a penzión.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. V provincii sú však aktívni bojovníci hnutia Taliban a teroristickej organizácie Islamský štát.

V čase útoku bolo v budove asi 50 zamestnancov, oznámil spravodajský server BBC News. Podľa záberov z miesta horelo pred objektom niekoľko áut. Miestne médiá informovali, že z neďalekej školy utekali počas prestrelky v sídle Save the Children deti. V okolí sa nachádzajú kancelárie ďalších medzinárodných organizácií.

„Podľa prvých informácií mali ozbrojenci na sebe policajné uniformy,“ vyhlásil hovorca provinčného guvernéra Attaulláh Chogjání.

V Dželalabáde často útočí islamistické hnutie Taliban aj bojovníci teroristickej organizácie Islamský štát (IS), poznamenala stanica BBC. Hnutie Taliban sa ale prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláh mudžahedínov od útoku dištancovalo.

Pri poslednom útoku Talibanu, počas ktorého islamisti v sobotu udreli na hotel v metropole Kábul, zomrelo 22 ľudí.

Medzinárodná humanitárna organizácia Save the Children presadzuje práva detí a v rozvojových krajinách im poskytuje pomoc a podporu. V Afganistane sa napríklad sústreďuje na ich vzdelanie a na zdravotnú starostlivosť o deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #útok