Porošenko vyhral, a čo Ukrajinci?

"V tomto týždni americkí vyjednávači preveria, nakoľko je Rusko zainteresované na mierovej dohode o Ukrajine, kde silnejú ozbrojené strety medzi silami Kyjeva a Ruskom podporovanými separatistami," avizoval denník The Wall Street Journal v narážke na piatkové rokovanie v Dubaji za účasti Kurta Wolkera, osobitného vyslanca ministerstva zahraničných USA pre Ukrajinu a Vladislava Surkova, poradcu prezidenta Vladimira Putina.

24.01.2018 11:00
Ukrajina, žena, predavačka Foto: ,
Žena v centre Kyjeva ponúka domáce produkty.
debata (23)

„Ak Rusko bude chcieť, môže sa podariť vyriešiť otázku východu Ukrajiny,“ citujú noviny nemenovaného amerického úradníka. Je to však skutočne tak? Ukazuje sa, že začať treba nie od Moskvy, ale od Kyjeva. Práve ukrajinské vedenie podkopáva mierové úsilie, ktoré obsahujú dohody z Minska.

Najnovšie schválením zákona o „reintegrácii Donbasu“ z dielne prezidenta Petra Porošenka, ktorý sa mu podarilo v parlamente pretlačiť. Západní politológovia sa pre nemecký portál Deutsche Welle zhodli, že zákon „posilní politickú moc ukrajinského prezidenta a budúcnosť samotnej oblasti ostáva hmlistá“. Porošenko vraj medzi poslancami možno vyhral, ale čo Ukrajinci?

„Minským dohodám neprotirečí ani duch, ani litera (tohto) zákona, ako sa to (niektorí) snažia prezentovať. Ukrajina neochvejne plní a bude plniť svoje medzinárodné záväzky,“ pokúsil sa ukrajinský líder v pondelok zúfalo brániť svoje „dieťa“. Zákon Porošenkovi umožňuje vyhlásiť v krajine vojnový stav a armáda môže zasiahnuť iba na jeho rozkaz. Na druhej strane voľnú ruku majú radikálne nacionalistické prápory.

Podľa nemeckého politológa Marcela Roethiga, citovaného portálom Deutsche Welle, je to celé v rozpore s ukrajinskou ústavou. V kocke zákon stanovuje podmienky na zabezpečenie štátnej zvrchovanosti nad územím ovládaným separatistami. Rusko označuje za agresora a okupačnú mocnosť, od ktorej na druhej strane Ukrajina stále odoberá napríklad plyn. Nepriamo na to reagoval aj ukrajinský politológ Sergej Rudenko.

„Po 18. januári (schválenie zákona – pozn. red.) je na jednej strane Rusko okupačnou krajinou a na druhej strane ostáva dobrým susedom, priateľom a bratom. Žiadne odvolávania ruských diplomatov, fungujúce veľvyslanectvo a konzuláty, prítomnosť ruského biznisu prakticky vo všetkých sférach ukrajinskej ekonomiky vrátane strategických,“ konštatuje pre DW kyjevský odborník. Zároveň dodal, že zo strany Kyjeva ide o schizofrenickú diplomaciu: Rusko je agresor, ale priateľstvo pokračuje.

Rudenkov ukrajinský kolega Michail Pogrebinskij vidí vo „víťazstve“ Porošenka aj vnútropolitický rozmer. „Chce mať v rukáve tromf, ktorý by mohol vytiahnuť v potrebnej chvíli. Pritom schválením zákona sa Kyjev navždy vzdal Donbasu,“ dodal politológ. V rozhovore pre portál Ukraina.ru zároveň upozornil, že rozhodnutie poslancov je v hlbokom rozpore s predstavami USA a Európy.

„Ich lídrov totiž Kyjev vtiahol do ukrajinskej hry. Pritom USA a Európe vyhovovalo rokovanie s Rusmi. Teraz však budú musieť pokračovať v nátlaku na Moskvu,“ dodal Pogrebinskij. V tejto súvislosti Moskva nezabudla pripomenúť „časovú zhodu“ prijatia zákona s oznámením Washingtonu, že USA sú pripravené dodať Ukrajine smrtiace zbrane.

Aj podľa Pogrebinského je celá kauza "mimoriadne nebezpečná a samovražedná“. Na jednej strane vraj zákon umožňuje bojovať s Ruskom, ale nie je to pritom možné, pretože výsledok vojny je vopred jasný.

„Museli sme však napísať zákon tak, aby Donbas, ktorý sa vymkol kontrole, nebol nikdy časťou Ukrajiny, pretože ho nepotrebujeme. Hlavne nepotrebujeme ľudí. Vrátiť územie je bez víťazstva nad Ruskom nemožné, a tak sa Kyjev zrieka územia. Priznávame zároveň, že sa ho zriekame navždy. A tak žiť budeme podľa pravidiel tzv. strany vojny. Ibaže tieto pravidlá sú v rozpore s duchom a spôsobom myslenia ľudí, ktorí žijú v neuznávaných republikách,“ zhodnotil politológ zákon „O osobitných aspektoch štátnej politiky na zabezpečenie štátnej zvrchovanosti Ukrajiny v dočasne okupovanej Doneckej a Luhanskej oblasti“.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí považuje „reintegračný“ zákon dokonca "za prípravu na novú vojnu“.

„Výsledok súčasnej ukrajinskej tvorby úplne odporuje dohodám z Minska, ktoré sú všeobecne uznávaným a bezalternatívnym základom na urovnanie konfliktu na Ukrajine,“ obsahuje ruské stanovisko. Zároveň obsahuje aj tvrdenie, že „nejde o nijakú reintegráciu, ale naopak, všetky kroky smerujú k ešte väčšiemu rozštiepeniu Ukrajiny a hlbšiemu odcudzeniu občanov žijúcich v Donbase“

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Petro Porošenko