Dobrovoľníci z USA a Európy údajne pomáhajú brániť Afrín pred Turkami

Dobrovoľníci z USA, Británie a Nemecka, ktorí spolu s Kurdmi bojovali proti Islamskému štátu (IS), pomôžu v severosýrskom Afríne kurdským milíciám odraziť tureckú ofenzívu. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal vysoko postavený predstaviteľ koalície arabsko-kurdských milícií známych ako Sýrske demokratické sily (SDF).

24.01.2018 10:59
Turecko, Sýria Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

„Budú s nami bojovať proti tureckej invázii (…) Sú tu Američania, Briti, Nemci, rôzne národnosti z Európy, Ázie a Ameriky,“ povedal príslušník SDF Redur Xelil s tým, že ide o ľudí, ktorí sa dobrovoľne spolu s kurdskými milíciami podieľali na vlaňajších bojoch proti IS v Rakke a doteraz bojovali vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur. Hoci celkový počet cudzincov Xelil neoznámil, povedal, že ich je niekoľko desiatok.

Turecká armáda začala ostreľovať Afrín ležiaci na severe provincie Halab (Aleppo) pozdĺž hraníc s Tureckom zo svojho územia v piatok, v sobotu začala bombardovanie regiónu a v nedeľu začala operácie pozemných síl tureckej armády a jej povstaleckých spojencov. Operáciu Ankara zdôvodňuje tým, že oblasť ovláda sýrska kurdská milície YPG, ktorá pôsobí v rámci SDF a ktorú považuje za teroristickú skupinu s väzbami na kurdských povstalcov v Turecku.

V minuloročných bojoch proti IS bola SDF najvýznamnejším pozemným spojencom medzinárodnej leteckej koalície vedenej Spojenými štátmi. Radikáli z IS vlani prišli o väčšinu územia v Iraku a v Sýrii, vrátane Mósulu a Rakky, naďalej ale podnikajú krvavé teroristické útoky.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Turci #Afrín