Turci pri ofenzíve používajú nemecké tanky, varujú experti. Vláda sa dostala pod tlak

Pri ofenzíve, ktorú na severe Sýrie Turecko vedie proti kurdským milíciám, boli podľa mnohých expertov použité nemecké tanky.

24.01.2018 12:27
Turecko Foto:
Turecká armádna technika použitá pri operácii Olivová ratolesť.
debata (69)

Nemecká vláda preto čelí tlaku, aby odmietla s Tureckom uzavrieť plánovanú dohodu, ktorá by tureckej armáde zabezpečila tanky ešte modernejšie. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC.

Turecko cez víkend začalo operáciu namierenú proti kurdským milíciám v oblasti Afrín v blízkosti sýrsko-tureckej hranice. Spravodajský server BBC s odvolaním sa na nemeckých expertov na obranu napísal, že podľa dostupných snímok turecká armáda so svojimi spojencami v boji proti Kurdom zrejme použila rovnaké nemecké tanky ako proti radikálom z teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Pred niekoľkými týždňami sa pritom ministri zahraničia Turecka a Nemecka, teda krajín, ktoré spolupracujú v rámci NATO, zaviazali, že sa budú usilovať o zlepšenie vzájomných vzťahov.

V piatok sa objavili špekulácie, že Berlín s Ankarou čoskoro uzavrie dohodu, podľa ktorej nemecký výrobca zbraní Rheinmetall vylepší tanky Leopard- 2, ktoré Turecko od Nemecka kúpilo. Modernizácia by znamenala, že budú odolnejšie voči výbušninám.

Turecká armádna technika použitá pri operácii...
Turecká armádna technika použitá pri operácii...
+8Turecká armádna technika použitá pri operácii...

Kurdi neútočili

Proti dohode sa vyslovili nemeckí politici naprieč politickým spektrom a požiadali nemeckú vládu, aby sa k tureckej operácii v Afríne vyjadrila jasne.

Šéf zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU) uviedol, že Nemecko by za žiadnu cenu nemalo pristúpiť na dohodu s Tureckom o modernizácii tankov. Turecká operácia na severe Sýrie podľa neho nie je dôvodná, keďže kurdské sily v Sýrii na Turecko neútočili.

Pochvala pre USA

Röttgen potom ocenil Spojené štáty, že sa proti tureckej ofenzíve postavili. „Američania sú jediným spojencom v NATO, ktorý zaujal k situácii jasné stanovisko. Často kritizujeme administratívu prezidenta Donalda Trumpa, ale v tejto chvíli sa správa rozhodnejšie a odvážnejšie, než všetci ostatní, mali by sme si z toho vziať príklad,“ povedal.

Turecká armáda v blízkosti hraníc so Sýriou.

V následnom rozhovore s BBC označil tureckú operáciu za „nelegálnu, v rozpore s medzinárodným právom a kontraproduktívnu, čo sa týka boja proti IS“.

Humanitárny vplyv

Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel v pondelok v telefonickom rozhovore so svojím tureckým náprotivkom povedal, že má obavy z humanitárnych dôsledkov ofenzívy v Afríne.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že jeho armáda chce zničiť kurdské milície YPG, ktoré kontrolujú Afrín a viac ako 400-kilometrový úsek severosýrskej hranice. V uplynulých dňoch v dôsledku bojov v regióne svoje domovy podľa OSN opustilo 5 000 ľudí.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sýria #Turecko #tanky