Turecký prezident Erdogan pohrozil rozšírením ofenzívy v Sýrii

Operácia tureckej armády v kurdskej enkláve Afrín na severe Sýrie prebieha "úspešne" a bude pokračovať dovtedy, kým nebude zlikvidovaný posledný "terorista", vyhlásil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

24.01.2018 13:00
erdogan Foto: ,
Turecký prezident Erdogan.
debata (9)

Turecký líder zároveň zopakoval hrozbu rozšírenia ofenzívy smerom na východ, do mesta Manbídž, ktoré kontrolujú kurdskí bojovníci podporovaní Spojenými štátmi.

Erdogan povedal, že od začiatku operácie zahynulo najmenej 268 kurdských bojovníkov a „sedem alebo osem“ tureckých vojakov.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) spustili ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín na severe Sýrie v sobotu 20. januára. Ankara nazvala operáciu Olivová ratolesť a otvorila ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.

Aj turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v utorok varoval svojho amerického kolegu Rexa Tillersona, že operácia by sa mohla rozšíriť z Afrínu do Manbídžu, čo by podľa agentúry DPA znamenalo konfrontáciu medzi dvoma spojencami z NATO. Američania majú v Manbídži svojich vojakov, ktorí tam cvičia príslušníkov kurdských milícií. Čavušoglu Tillersonovi povedal, že USA by nemali podporovať teroristov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Recep Tayyip Erdogan #ofenzíva