Brazílsky súd zvýšil trest pre exprezidenta Lulu na 12 rokov

Brazílsky odvolací súd zvýšil trest v korupčnej kauze pre exprezidenta Inácia Lulu da Silvu z deviatich na 12 rokov. Trojica sudcov vyniesla verdikt jednomyseľne, čo populárnemu ľavicovému politikovi zrejme znemožní kandidovať v tohtoročných prezidentských voľbách, uviedla agentúra Reuters. Rozsudok nie je právoplatný, obhajoba sa proti nemu chce odvolať.

24.01.2018 13:54 , aktualizované: 21:34
Brazília, demonštrácie, Lula da Silva Foto: ,
Stúpenci bývalého brazílskeho prezidenta protestujú.
debata (2)

Súdne pojednávania v meste Porto Alegre sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, pretože do ulíc vyšli tisíce priaznivcov populárneho politika a protesty sa očakávajú aj v iných mestách krajiny.

Sedemdesiatdvaročný Lula da Silva, ktorý stál na čele Brazílie v rokoch 2003 až 2011, je považovaný za najobľúbenejšieho prezidenta v histórii krajiny. Za jeho vlády totiž táto najväčšia latinskoamerická krajina zažila obrovský ekonomický boom a milióny jej obyvateľov sa vďaka štedrým sociálnym programom dostali z biedy.

Za mrežami pre korupciu

Vlani v júli sa Lula da Silva stal prvým exprezidentom, ktorého za korupciu poslali do väzenia. Jeho kauza sa týka luxusného bytu v meste Guarujá, ktorý mal podľa prokuratúry dostať ako úplatok od stavebnej firmy OAS, ktorá figuruje v obrej kauze okolo štátnej ropnej firmy Petrobras.

„Existujú dôkazy, že prezident bol jedným zo strojcov, ak nie priamo tým hlavným, celej korupčnej schémy,“ zdôvodnil zamietavý verdikt predseda trojčlenného senátu Joao Gebran Neto, ktorý navrhol zvýšiť exprezidentov trest na 12 rokov a jeden mesiac.

Lula tvrdí, že je nevinný. Podľa niektorých stojí verdikt len ​​na svedectve exšéfa firmy OAS Léa Pinheira, ktorý bol už predtým v inej kauze odsúdený na 16 rokov väzenia. Výmenou za nižší trest potom vypovedal.

„Pochybujem, že v tejto krajine je čestnejší úradník než ja,“ vyhlásil Lula da Silva v pondelok na demonštrácii v Porto Alegre. Podporiť ho tam prišlo 70 000 ľudí, čo bola podľa brazílskych médií najväčšia demonštrácia v dejinách tohto miliónového mesta na juhu krajiny. Jeho ulice sú tiež už niekoľko dní polepené plagátmi s Lulovými čiernobielymi fotkami a nápismi „nedovoľte, nech ho zatvoria“.

Na bezpečnosť v Porto Alegre dohliada 4 000 policajtov, v pohotovosti je asi 1 500 vojakov. Podľa argentínskeho denníka Clarín hliadkujú v prístave vojenské fregaty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Brazília #proces #exprezident #Luiz Inácio Lula da Silva