Turci bojujú aj na kybernetickom poli. Zatýkajú za podporu Kurdov na internete

Turecká polícia zatkla 11 ľudí, ktorí sa údajne na sociálnych sieťach zapájali do "teroristickej propagandy" o tureckej ofenzíve proti kurdskej enkláve Afrín na severe Sýrie.

24.01.2018 16:27
Turecko, polícia, policajt Foto:
Príslušník tureckej polície.
debata (13)

Informovala o tom štátna agentúra Anadolu s tým, že skupina patrila medzi približne 150 ľudí, ktorých polícia zadržala počas viacerých operácií v celej krajine a obvinila ich z podpory kurdských milícií podporovaných USA, ktoré Turecko považuje za teroristickú skupinu.

Podľa agentúry ďalších zadržaných, ktorí sú podozriví zo „zverejňovania príspevkov na sociálnych sieťach podporujúcich kurdských bojovníkov“, polícia stále vypočúva.

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc sídliaca v Paríži sa na margo zatýkania vyjadrila, že je to „hon na čarodejnice namierený proti kritikom“.

Ankara považuje kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v Sýrii za teroristickú skupinu napojenú na kurdských separatistov na juhovýchode Turecka. Minulý týždeň spustila operáciu „Olivová ratolesť“, ktorá je je podľa tureckej armády zameraná na „neutralizáciu kurdských bojovníkov v Sýrii“ a na „záchranu miestneho obyvateľstva spod útlaku“, ktorým údajne pod kurdskými bojovníkmi trpí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #sociálne siete #Kurdi