Putin má o jedného súpera menej. Exposlanec Bakov sa totiž vyhlásil za nového cára

Šéf ruských monarchistov Anton Bakov vzdal súboj o prezidentské kreslo, pretože sa stal občanom iného štátu.

24.01.2018 19:22
Anton Bakov Foto:
Anton Bakov.
debata (44)

Informácia agentúry Interfax by sa nestretla s väčším záujmom ruských médií, keby novým štátom nebola „romanovská ríša“ ako dedič cárskej dynastie Romanovcov. Uznal ju vraj už západoafrický štát Gambia.

Bývalý federálny poslanec Bakov sa už v roku 2014 vyhlásil za nového ruského cára Nikolaja Kiriloviča, inak tiež nemeckého princa Karola Emicha z Leiningenu. Nový monarcha, podľa Bakova s ​​oficiálnym titulom Nikolaj III., je údajne praprapravnukom niekdajšieho ruského cára Alexandra II. O následníctvo ruskej cárskej dynastie Romanovcov sa dodnes medzi európskymi monarchistami vedú spory.

Bakov oznámil, že sa dostal do konfliktu záujmov, pretože obnovil romanovskú ríšu a hneď sa stal jej občanom. „A pretože nás už uznal prvý štát – Gambia, podľa právnikov je moje druhé občianstvo platné. Som nútený sa kandidatúry vzdať,“ vyhlásil s odkazom na to, že ruským prezidentom sa občan cudzej krajiny stať nemôže. Prezidentské voľby sa v Rusku uskutočnia v marci.

Bakov založil monarchistickú stranu v roku 2012. Terajší režim prezidenta Vladimira Putina neuznáva. „U nás existuje monarchia, ale je nezákonná. Je to jednoducho uzurpácia moci,“ povedal agentúre Interfax. V novozaloženej romanovskej ríši zaujal post „arcikancelára“ s titulom „najjasnejšie knieža“.

Vzťah Gambie vlády k Bakovovej ríši nemožno bezprostredne overiť. Rokovania vraj monarchisti viedli aj s tichomorským ostrovným štátom Kiribati, ale zmarila ho tamojšia opozície.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #prezidentské voľby #Anton Bakov