Poľská polícia zadržala päť osôb podozrivých z oslavovania Hitlera

Poľské úrady zadržali na príkaz prokuratúry päť ľudí, ktorí sa vlani v Poľsku zúčastnili tajnej oslavy narodenín Adolfa Hitlera, ako vyšlo cez víkend najavo z dokumentárneho televízneho programu. Zadržaní sú obvinení z propagácie fašizmu a nacizmu a jeden rovnako z ilegálneho držania zbrane a munície, informovala agentúra PAP.

24.01.2018 21:17
poľsko, neonacisti Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (6)

Aféra okolo nacionalistickej organizácie, ktorá si hovorí „Hrdosť a modernosť“, prepukla v sobotu. Televízia TVN24 odvysielala reláciu pripravenú jej novinármi, ktorí sa v teréne zaoberali aktivitami poľských nacionalistických skupín.

Na záberoch nakrútených skrytou kamerou je vidieť členov organizácie „Hrdosť a modernosť“ oslavujúcich v máji minulého roka 128. výročia narodenia Hitlera. Akcia s nacistickými symbolmi a Hitlerovými fotografiami rozvešanými na stromoch sa uskutočnila v lese pri meste Wodzislaw Ślonski v juhopoľskom Sliezskom vojvodstve. Niektorí účastníci mali na sebe uniformy wehrmachtu a pred horiacim hákovým krížom predvádzali nacistický pozdrav.

V súvislosti s týmto škandálom takéto prejavy podpory nacizmu odsúdil už v pondelok premiér Mateusz Morawiecki, ktorý sa vyslovil za zákaz skupiny „Hrdosť a modernosť“. Pridal sa k nemu aj prezident Andrzej Duda, podľa ktorého v Poľsku nie je miesto pre oslavovanie Hitlera a tí, ktorí sa toho dopustili, musia byť rýchlo potrestaní.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #neonacizmus #Adolf Hitler