Macedónsko premenuje letisko Alexandra Veľkého, je to ústretové gesto voči Grécku

Macedónsky premiér Zoran Zaev povedal, že súhlasí s premenovaním medzinárodného letiska Alexandra Veľkého v Skopje, ako to žiada Grécko.

25.01.2018 08:58
debata

Oznámil to po trojhodinovom rozhovore, ktorý v stredu viedol s gréckym náprotivkom Alexisom Tsiprasom v Davose. Schôdzku premiéri venovali hľadaniu východiska zo sporu o názov Macedónska, ktorý bývalá juhoslovanská republika prijala po nadobudnutí nezávislosti v roku 1991 a ktorý Grécko odmieta.

„Naša vláda zmení meno letiska a diaľnice …, aby v praxi ukázala, že sme pevne odhodlaní nájsť riešenie“ mnohoročného sporu o názov Macedónska, oznámil Zaev za prítomnosti Tsiprasa novinárom. Dodal, že diaľnica sa bude volať „Priateľstvo“.

„Toto ukazuje našu vôľu dokázať, že nemáme v úmysle robiť si akékoľvek územné nároky voči nášmu susedovi,“ dodal predseda macedónskej vlády po rozhovore, ktorý viedol s Tsiprasom v Davose na okraj Svetového ekonomického fóra.

Grécko pre tento spor blokuje bývalej juhoslovanskej republike vstup do Severoatlantickej aliancie a začatie prístupových rozhovorov s Európskou úniou. Názov Macedónsko totiž Gréci považujú za zásah do svojho dedičstva a za skrytý územný nárok na rovnomennú severogrécku provinciu.

Oficiálne sa v OSN aj inde na medzinárodnej scéne zatiaľ používa názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko.

Grécko roky protestuje aj proti pomenovaniu medzinárodného letiska v macedónskej metropole po Alexandrovi Veľkom, čo považuje za prejav teritoriálnych ašpirácií Macedónska. Podľa macedónskych diplomatických zdrojov by zmena kontroverzného názvu letiska, oznámená teraz Zaevom, mohla byť „významným tromfom“, ktorý prispeje k urovnaniu sporu medzi oboma balkánskymi krajinami.

V médiách sa objavila doteraz nepotvrdená informácia, že sa strany už v zásade dohodli na kompromisnom názve Nové Macedónsko. V hre sú však aj ďalšie, hoci nie úplne nové návrhy, ktoré stranám minulý týždeň v New Yorku predložil sprostredkovateľ OSN Matthew Nimetza.

Oficiálne nič oznámené nebolo, ale spravodajský server MKD napísal, že ide o alternatívy Republika Severné Macedónsko, Republika Vardarská Macedónsko, Republika Horné Macedónsko a Republika Macedónsko (Skopje).

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #letisko #Macedónsko #Davos