Pri sobotnom útoku v Kábule zomrelo 40 ľudí, vrátane 15 cudzincov

Pri sobotňajšom útoku ozbrojencov na hotel v Kábule zomrelo 40 ľudí, vrátane 15 cudzincov. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na afganské ministerstvo zdravotníctva a diplomatické zdroje. Doteraz sa uvádzalo 22 obetí. K činu sa prihlásilo radikálne islamistické hnutie Taliban.

25.01.2018 10:13
kabul, afganistan, vojaci Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Konečná bilancia je 25 mŕtvych Afgancov,“ povedal dnes AFP hovorca afganského ministerstva zdravotníctva. Výrazne tak zvýšil tragickú bilanciu miestnych obetí, doteraz sa uvádzalo asi osem mŕtvych Afgancov.

Pri útoku na kábulskej hotel Intercontinental, ktorý majú v obľube zahraniční turisti a diplomati, zomrelo podľa diplomatických zdrojov 15 cudzincov. České ministerstvo zahraničia už cez víkend potvrdilo, že medzi nimi nie sú žiadni Česi.

Najviac zahraničných obetí pochádzalo z Ukrajiny, ktorá potvrdila sedem mŕtvych zamestnaných spoločnosti Kam Air. U týchto súkromných afganských aeroliniek pracovali aj dvaja občania Venezuely, ktorí pri útoku tiež zomreli. USA v stredu potvrdili smrť štyroch svojich občanov pri tomto útoku, podľa AFP je medzi nimi aj jedna žena afgansko-amerického pôvodu.

Agentúra AFP dnes uviedla, že medzi obeťami je aj jedna Nemka, ktorá pracovala pre humanitárnu organizáciu Shelter Now, a kazašský občan, ktorý pracoval pre telekomunikačná spoločnosť. Skupina ozbrojencov zaútočila na hotel Intercontinental v sobotu večer miestneho času.

Podľa skorších informácií boli útočníci tri, niektoré zdroje uvádzajú, že ich bolo až päť. Záchranná operácia afganských špeciálnych jednotiek trvala skoro 12 hodín a z hotela sa podarilo oslobodiť vyše sto živých ľudí, vrátane štyroch desiatok cudzincov.

V čase činu bolo v hoteli cez sto expertov na informačné technológie, pretože sa tam mala konať odborná konferencia. Zúčastnili sa jej aj tri desiatky predstaviteľov miestnej samosprávy.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #cudzinci #mŕtvi #Kábul