Cyprus odsúdil tureckú agresiu, prekáža mu tiež útok na denník po Erdoganových výzvach

Vláda Cyperskej republiky dôrazne odsúdila "nezákonnú inváziu" Turecka v Afríne na severozápade Sýrie s kódovým označením Olivová ratolesť. TASR o tom informovalo v stredu Veľvyslanectvo Cyperskej republiky v Bratislave.

25.01.2018 11:39
Cyprus, noviny, redakcia Foto:
Pohľad na zničenú redakciu denníka Afrika na Cypre.
debata (1)

Podľa neho cyperská vláda taktiež jednoznačne odsúdila podnecovanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k násiliu voči turecko-cyperskému denníku Afrika a jeho šéfredaktorovi Senerovi Leventovi, ktorý porovnal tureckú inváziu v Afríne s tureckou inváziou na Cypre v roku 1974.

Turecko-cyperský denník Afrika 21. januára spomenul tureckú vojenskú inváziu v Afríne v Sýrii na titulnej strane pod nadpisom „Ďalšia okupačná operácia Turecka“. Nad titulkom noviny uviedli, že „Po mierovej operácii na Cypre (nasleduje) operácia Olivová ratolesť v Sýrii“, uviedlo cyperské veľvyslanectvo v SR.

K tomu doplnilo, že Erdogan v prejave z 21. januára v Burse v Turecku podnietil svojich „bratov a sestry“ v okupovanej časti Cypru, aby „patrične zareagovali voči denníku Afrika“.

Turecký Cyprus?

V dôsledku toho, píše ďalej cyperské veľvyslanectvo, 22. januára dav, ktorý tvorili predovšetkým nelegálni tureckí osadníci, skandoval meno tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a medzi inými sloganmi aj „Cyprus je turecký a zostane turecký“.

Proturecké demonštrácie na Cypre.

Dav zaútočil na priestory denníka Afrika, čím spôsobil rozsiahle škody, dokonca hrozil zabitím Senera Leventa a ďalších zamestnancov novín, ktorí sa vnútri zabarikádovali, dodalo Veľvyslanectvo Cyperskej republiky v Bratislave.

Agresia v Sýrii

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) spustili ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín v sobotu 20. januára. Ankara nazvala operáciu Olivová ratolesť a otvorila ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
+10Turecký vojak kráča neďaleko delostreleckej...

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Turecko #operácia Olivová ratolesť