Bunka džihádistov v Španielsku zrejme plánovala útok na Eiffelovu vežu

Španielska bunka inšpirovaná extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), ktorá vlani v auguste podnikla útok v Barcelone, mala možno v úmysle zaútočiť aj na parížsku Eiffelovu vežu. Uvádza sa to v novej publikácii amerického Centra boja proti terorizmu (CTC), o ktorej informovala agentúra AP.

25.01.2018 12:47
Paríž, Eiffelovka Foto: ,
Francúzska vojenská jednotka drží stráž pri Eiffelovej veži.
debata (2)

Džihádisti z tejto bunky, ktorá operovala v autonómnom Katalánsku, v priebehu niekoľkých týždňov pred útokom v Barcelone opakovane cestovali do Francúzska. Navštívili pritom aj Paríž, kde si kúpili videokameru a nakrútili záznam Eiffelovej veže.

Uvedené video sa neskôr našlo v troskách domu v španielskom meste Alcanaro. Dom bol zničený deň pred útokom v Barcelone pri výbuchu súvisiacom s výrobou bombových náloží.

Dôvod, prečo členovia bunky cestovali do Francúzska, zostáva nejasný. Podľa expertov to však mohlo naznačovať, že „barcelonskí“ džihádisti mali v úmysle uskutočniť aj ďalšie útoky, a to možno aj na území Francúzska.

„Existujúce dôkazy naznačujú, že táto teroristická bunka plánovala omnoho ambicióznejšiu a potenciálne krvavejšiu operáciu,“ uviedli v žurnále CTC Sentinel experti na terorizmus Fernando Reinares a Carola García-Calvová.

Dodávky plné výbušnín

Predpokladá sa, že extrémisti mali v úmysle uskutočniť útoky v Španielsku, a možno aj vo Francúzsku, pri ktorých chceli použiť dodávky naložené výbušninami. Vzhľadom na veľké množstvo chemikálií použiteľných na výrobu výbušnín, ktorými disponovali, mohli potenciálne usmrtiť stovky ľudí, informoval denník New York Times.

Video s Eiffelovou vežou bolo objavené bezprostredne po barcelonskom útoku. Francúzska vláda v tejto súvislosti dospela k záveru, že džihádisti z katalánskej bunky mohli plánovať aj útok v Paríži. To bolo údajne impulzom pre postavenie ochrannej sklenenej bariéry v okolí Eiffelovej veže.

Viacero možných cieľov

Medzi potenciálne terče členov bunky mohli patriť aj barcelonský chrám Sagrada Família a domovský štadión FC Barcelona Camp Nou, o ktorých si militanti vyhľadávali informácie na internete.

Útoky v Barcelone a Cambrils si v auguste 2017 vyžiadali 16 mŕtvych a 130 zranených. Zomrelo pri nich aj osem útočníkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #barcelona #Paríž