Končí sa dlhoročný spor? Macedónsko ustupuje, premenuje letisko aj diaľnicu

Macedónsko oznámilo ďalšie dva kroky, ktoré by mali prispieť k urýchleniu riešenia dlhoročného sporu s Gréckom o názov tejto postjuhoslovanskej republiky.

25.01.2018 14:14
Skopje, Macedónsko, Foto:
Centru macedónskej metropoly Skopje dominuje jazdecká socha Alexandra Veľkého.
debata

Tak medzinárodné letisko v macedónskej metropole Skopje, ako aj diaľnica spájajúca macedónsku metropolu s macedónsko-gréckou štátnou hranicou nebudú už niesť v budúcnosti meno Alexandra Veľkého.

V Davose to po stredajšom rokovaní s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom oznámil predseda macedónskej vlády Zoran Zaev.

Využívanie mena macedónskeho panovníka vnímali v Grécku ako „provokáciu“ a „prevzatie gréckej histórie“ majoritne slovanským Macedónskom.

Grécka provincia

Grécko požaduje, aby si susedná krajina zmenila svoj názov, pretože rovnako sa nazýva aj najväčšia grécka provincia.

Predseda tamojšej vlády Alexis Tsipras však vyjadril v stredu nádej, že veto vstupu Macedónska do Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ) zo strany Atén sa po vyriešení tohto sporu stane minulosťou.

Vzájomná dôvera

Obaja lídri uviedli, že začnú uplatňovať celý rad opatrení na vybudovanie vzájomnej dôvery.

Macedónsko využíva dočasne – kým sa spor úplne nevyrieši – so súhlasom gréckej strany názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM), pod ktorým túto krajinu v roku 1993 prijali aj do Organizácie Spojených národov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Macedónsko #FYROM