V Nemecku začnú v piatok koaličné rozhovory strán CDU/CSU a SPD

Rozhovory o novej nemeckej vláde medzi konzervatívnou úniou CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej a sociálnou demokraciou (SPD) začnú v piatok. Skončiť by podľa nemeckých médií mohli asi za dva týždne. Cestu k rozhovorom, ktoré začnú viac ako štyri mesiace po septembrových voľbách, otvoril nedeľný zjazd sociálnych demokratov, ktorý sa pre nich tesnou väčšinou vyslovil.

25.01.2018 15:23 , aktualizované: 17:25
Angela Merkelová, Horst Seehofer, Martin Schulz Foto: ,
Lídri nemeckých strán CDU, CSU a SPD.
debata

CDU / CSU chcela koaličné rozhovory začať už začiatkom týždňa, vnútorne rozdelená SPD, kde veľká časť členov ďalej odmieta pokračovanie doterajšej veľkej koalície, ale potrebovala viac času.

Nakoniec rokovania o konkrétnej podobe koaličnej zmluvy začnú v piatok o 09:00, kedy sa v berlínskej centrále kresťanských demokratov zídu predsedovia trojice strán – Merkelová (CDU), Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU). Následne by rozhovory mali pokračovať za účasti 15 špičkových predstaviteľov každého z troch spomínaných subjektov.

Konzervatívna únia by rada koaličné rozhovory uzavrela do dvoch týždňov, sociálni demokrati zatiaľ jasný dátum nepovedali. Zato dali opakovane najavo, že budú chcieť výraznejšie ústupky zo strany CDU / CSU, než akých dosiahli v predchádzajúcich sondovacích rozhovoroch. Týkať sa majú najmä migrácie, zdravotníctva a pracovného trhu.

Ak dvojica politických zoskupení nakoniec nájde zhodu na znení koaličnej zmluvy, bude ju musieť podporiť vnútrostranícke referendum sociálnych demokratov. Ako hlasovanie dopadne, ale nie je jasné, pretože veľká časť straníkov už tretiu veľkú koalíciu za posledné štyri volebné obdobie nechce. Ak nakoniec aj napriek výhradám dajú svoj súhlas, mohla by nová vláda vzniknúť počas marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #CDU/CSU #koaličné rozhovory #nová nemecká vláda