Vo Francúzsku dostanete za užívanie marihuany na ulici pokutu priamo na mieste

Užívanie marihuany bude v uliciach Francúzska už čoskoro postihované pokutami vydávanými príslušníkmi polície priamo na mieste. Oznámil to vo štvrtok francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

25.01.2018 16:02
marihuana, Oregon, fajčenie, cigareta, dym Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ako v tejto súvislosti doplnila agentúra Reuters, Francúzsko patrí v súčasnosti ku krajinám v Európe s najväčším počtom mladistvých užívateľov drog.

Collomb priblížil, že návrh zákona pôjde v nasledujúcich týždňoch na prerokovanie do parlamentu. Daným návrhom dochádza k naplneniu predvolebných sľubov prezidenta Emmanuela Macrona. Pokutovanie užívateľov marihuany priamo na mieste môže podľa Macrona odrádzať občanov od drobnej kriminality, ktorá často ostane bez potrestania v dôsledku preťaženého a zdĺhavého súdneho systému.

Počet tínedžerov vo veku 15 a 16 rokov, ktorí sa priznali k užitiu kanabisu, je vo Francúzsku najvyšší spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v roku 2015 uskutočnilo Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).

„Paušálne pokuty nezatienia skutočnosť, že ide o kriminálny prečin,“ vysvetlil Collomb pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Príslušníci francúzskej polície by v dohľadnom čase mali dostať mobilné telefóny a tablety s tým, že táto technológia im umožní vydávanie okamžitých pokút, dodal minister.

Výška takéhoto typu okamžitej pokuty doposiaľ stanovená nebola, podľa niektorých zdrojov by sa mohla pohybovať v rozpätí 150–200 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #pokuta #marihuana #užívanie #ulica