Zemanovi bude fandiť Babiš aj Kaczyński, píšu poľské médiá

Nadchádzajúce české prezidentské voľby budú súbojom o zahraničnopolitickú orientáciu Hradu, ale budú mať zásadný vplyv aj na osud vlády Andreja Babiša. Rovnako ako šéf poľskej vládnej strany Jaroslaw Kaczyński bude aj český premiér v demisii držať palce skôr zástancovi proruskej politiky Milošovi Zemanovi, než jeho vyzývateľovi Jiřímu Drahoš, ktorý by rád videl Česko aktívnejšie zapojené v EÚ, píšu poľské médiá.

25.01.2018 17:18
Kaczyński Foto: ,
Jaroslaw Kaczyński.
debata

Ich komentátori zdôrazňujú, že ide o súboj dvoch absolútne odlišných osobností. Konzervatívny denník Rzeczpospolita označil Zemana za „cynického, v bojoch prešibaného, ​​skúseného a prefíkaného hráča“, ktorý je naklonený blízkej spolupráci s Ruskom a Čínou, zatiaľ čo Drahoša považuje za uhladeného profesora, ktorý je „typickým Európanom“.

„Prvý získaval ostrohy v straníckej politike, druhý nadväzuje na Havlovské ideály nepolitickej politiky,“ píše denník blízky poľskej vláde.

Výsledok volieb budú pozorne sledovať aj politici vo Varšave, kde je pri moci konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS).

„Ak zvíťazí Zeman, môže to byť – paradoxne – dobrá správa pre našu vládnucu garnitúru. Paradoxne preto, že súčasný český prezident je jedným z najviac proruských politikov v EÚ,“ píše Rzeczpospolita a zdôrazňuje iné Zemanove postoje, ktoré ho naopak zbližujú s predsedom PiS Kaczyńskym.

Obaja sú zástancami protibruselskej, protinemeckej a protiimigračnej politiky a bytostne pravicový politik tak zrejme bude vo voľbách fandiť ľavicovému kandidátovi. Drahoš by naopak Česko rád videl užšie spolupracovať s jadrom Európskej únie, čo ho približuje k súčasnej poľskej opozícii, dodáva denník.

Liberálna Gazeta Wyborcza si všíma, že vedľa zahraničnej politiky a téme migrácie je pred voľbami jednou z dôležitých otázok Zemanovho zdravia, ktoré podľa denníka môže byť pre niektorých voličov dôležitým faktorom. Vzhľadom k vyrovnanosti prieskumov sa očakáva tesný výsledok a bude sa počítať každý hlas, píše denník.

„Takisto Babišov osud závisí na tom, či Zeman voľby vyhrá,“ zdôrazňuje denník ďalší dôležitý rozmer piatkového a sobotňajšieho hlasovania. Zeman a Babiš sú dlhodobí spojenci, ktorých zväzok sa upevnil po víťazstve miliardára v októbrových parlamentných voľbách a Zeman mu teraz sľúbil podporu pri zostavovaní vlády, dodáva denník s tým, že od Drahoša sa podobnej ústretovosti Babiš zrejme nedočká.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Poľsko #Andrej Babiš #české voľby #Kaszyński