Zemana a Drahoša čaká posledná debata. Témy určia voliči i oni

Kandidátov na českého prezidenta, Miloša Zemana a Jiřího Drahoša, čaká vo štvrtok večer o 20:00 hod v pražskom Rudolfine posledná debata pred druhým kolom volieb.

25.01.2018 17:26 , aktualizované: 20:48
drahoš, zeman Foto: ,
Jiří Drahoš (vľavo) a Miloš Zeman počas utorkovej debaty.
debata

Finálový duel bude moderovať Světlana Witowská a v priamom prenose ho uvedú české verejnoprávne televízie ČT1 a ČT24. Debata bude rozdelená do troch častí a obaja kandidáti si na ňu môžu priviesť 30 svojich priaznivcov. Témy, o ktorých sa bude diskutovať, zvolia Česká televízia (ČT), voliči i sami kandidáti.

Diskusia medzi prezidentskými kandidátmi bude rozdelená do troch častí. Samotné otázky Zeman ani Drahoš nepoznajú, vedia iba o jednotlivých okruhoch.

V prvej časti stanovila témy Česká televízia. Druhú časť určia voliči.

Výroky budú okamžite vyhodnocovať

„Vycestovali sme do jednej juhočeskej obce, kde obaja kandidáti dostali úplne rovnaký počet hlasov, a povedali sme si, že by bolo dobré, aby voliči Miloša Zemana a Jiřího Drahoša dostali možnosť sa oboch kandidátov spýtať,“ povedal zástupca šéfredaktora spravodajstva ČT František Lutonský. ČT zároveň oslovila najvyšších ústavných činiteľov, aby formulovali svoje otázky na prezidentských kandidátov.

V tretej časti dostanú kandidáti možnosť klásť si otázky navzájom.

Výroky oboch kandidátov bude priebežne vyhodnocovať analytický tým ČT24 a moderátorke bude dávať spätnú väzbu.

Symbolické priestory

Priestory pražského Rudolfina zvolila Česká televízia pre prezidentskú debatu pre jeho symbolickú blízkosť k Pražskému hradu i pre jeho úlohu v dejinách Česka.

Ako vysvetlil Lutonský, v Rudolfine zasadalo v medzivojnovom období Národné zhromaždenie. Za prezidenta tam bol zvolený aj Tomáš Garrigue Masaryk. „Myslím si, že naša voľba bola v tomto smere pomerne jasná,“ dodal.

Debata sa nebude konať v hlavnej sále, ale vo dvorane Rudolfina. Kandidáti si budú môcť priviesť 30 svojich podporovateľov. Iné publikum ČT podľa Lutonského neplánuje. „Nakoniec sme sa rozhodli, že nechceme, aby publikum bolo ťažko zvládnuteľné,“ povedal Lutonský a pripomenul, že pri poslednej debate pripomínalo publikum arénu.

Česká televízia ďalej upozornila oboch kandidátov, aby ich podporovatelia prišli vhodne oblečení a nenosili so sebou žiadne transparenty.

Zvládnuť publikum pomôžu skúsenosti moderátorky Světlany Witowskej i celková atmosféra Rudolfina, domnieva sa Lutonský.

Česi prestávkovali už vyše 185 miliónov korún

Česi na druhé kolo prezidentských volieb doposiaľ stavili 35,2 milióna českých korún (zhruba 1,39 milióna eur) v spoločnosti Tipsport a 30 miliónov korún (zhruba 1,18 milióna eur) v tipovacej kancelárii Fortuna. Pre spravodajský portál Novinky.cz to vo štvrtok potvrdili hovorcovia oboch kancelárií.

V oboch kolách prezidentských volieb stavili českí občania v oboch tipovacích spoločnostiach zatiaľ dovedna viac než 185 miliónov korún (7,2 milióna eur). Očakáva sa však, že dané číslo ešte do soboty výrazne narastie. Kurzy nateraz favorizujú Zemana, zhodnotili Novinky.

1,5 milióna na Drahoša

Spoločnosť Tipsport doposiaľ eviduje najvyššiu stávku na Zemanovho protikandidáta Jiřího Drahoša. Podľa hovorcu Tipsportu Jiřího Hadravu je to 645 000 korún. Dodal, že ten istý klient stavil na Drahoša tri tikety v celkovej hodnote 1,5 milióna korún (59 000 eur).

Podľa bookmakrov je v súčasnosti favoritom Zeman. Môže to byť aj tým, že v poslednom týždni pred voľbami tipujúci častejšie stavia na víťazstvo súčasnej hlavy štátu. Svoje podľa nich zohral aj utorňajší televízny duel vysielaný v českej televízii Prima.

Pred piatimi rokmi, keď českí voliči hlasovali za prezidenta prvýkrát, prijal Tipsport stávky v celkovom objeme 22 miliónov korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #debata #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby