Prezidentský duel: Nerozumie politike, povedal Zeman. Drahoš ho označil za symbol minulej éry

Už v sobotu popoludní bude definitívne jasné, či českým prezidentom zostane Miloš Zeman, alebo ho na Pražskom hrade vystrieda Jiří Drahoš. Kým Česi v Brazílii začali voliť už vo štvrtok, v Česku zatiaľ vyvrcholila kampaň v podobe posledného predvolebného duelu medzi oboma kandidátmi v réžii verejnoprávnej Českej televízie.

25.01.2018 19:58 , aktualizované: 22:55
debata (292)

Bez bučiaceho publika

Debata prezidentských kandidátov v Českej televízii sa niesla v pokojnejšom duchu ako predchádzajúci duel v televízii Prima. V komornejšom prostredí pražského Rudolfina moderátorka Světlana Witowská nemusela bojovať s hlučným publikom.

Spektrum otázok

Obaja kandidáti odpovedali na otázky pripravené Českou televíziou, šéfov Snemovne a Senátu Radkom Vondráčkom (ANO) a Milanom Štěchom (ČSSD) i verejnosťou. Do vypätých stretov sa nedostali, aj keď sa niekoľkokrát vzájomne obvinili, že nehovoria pravdu. Bol to posledný vzájomný duel Drahoša a Zemana pred voľbami, ktoré budú v piatok a sobotu.

Kto bol v lepšej forme?

Drahoš oproti predchádzajúcemu duelu pôsobil aktívnejšie. Zeman si dvakrát pri odpovedi pomohol nahliadnutím do podkladov, vždy išlo o prečítanie číselných údajov týkajúcich sa napríklad počtu zahraničných ciest alebo podnikateľských delegácií. Drahoš tak urobil pri citácii z výročnej správy BIS. Zeman si pri čítaní tiež nasadil okuliare, ktoré na verejnosti inak nenosí.

O čom sa hovorilo a dočítate sa v online:

  • migrácia
  • poradcovia
  • prijatie eura
  • klamstvá v predvolebnej kampani
  • Krym
  • smerovanie Česka
  • financovanie kampane
  • Andrej Babiš

21:27 Duel prezidentských kandidátov sa skončil.

„Aj keď to väčšinou nerobím, mojou povinnosťou je poďakovať moderátorke za férové vedenie debaty. Nikomu nestranila a nebola nikým než sama sebou ovplyvnená,“ povedal prezident na konci prenosu. „Ja súhlasím, ďakujem,“ dodal Drahoš.

Druhú spoločnú debatu kandidátov na prezidenta v Českej televízii sledovalo v priemere 2,6 milióna divákov. Prvý duel Zeman-Drahoš na Prime 2,2 milióna.

21:25 Priestor na posledné slová.

Miloš Zeman: „Žijete v slobodnej spoločnosti so všetkými jej nedostatkami. Môžete slobodne rozhodovať o tom, koho si vyberiete. Jedine prosím, choďte voliť a nezostávajte doma. Tí, ktorí neprídu, môžu svojou neúčasťou ovplyvniť výsledok.“

Jiří Drahoš: „Choďte voliť. Som kandidát, ktorý sa pozerá do budúcnosti. Miloš Zeman už nemá tejto krajine čo ponúknuť, ale jeho poradcovia si ešte majú čo vziať a tomu sa treba vyhnúť. Nepreferujem záujmy elít, ale budem sa zaujímať o ľudí a sociálne problémy, bezpečnosť krajiny, kvalitné vzdelanie a sociálne záležitosti. To všetko budem brať do úvahy a bude mi cťou byť vaším prezidentom. “

21:23 Posledná otázka Jiřího Drahoša sa týkala poradcov a bezpečnostných previerok.

Debata sa rozprúdila ohľadom Zemanovho niekdajšieho sľubu o previerke jeho kancelára Vratislava Mynářa. Mynář žiadal o previerku na stupeň „Prísne tajné“. Národný bezpečnostný úrad mu ju neudelil. Zeman očakáva, že o Mynářovom odvolaní rozhodne súd v najbližších mesiacoch. Povedal, ze Mynář má previerku na stupeň „Vyhradené“.

21:22 Ďalšia otázka Miloša Zemana sa týka migrácie. „O tom musíme rozhodovať sami. A tí ľudia musia dodržiavať naše pravidlá, naše zvyklosti, to je všetko,“ odpovedal Drahoš.

21:15 Jiří Drahoš poprel, že by niekedy povedal, že jedným z politikov, ktorým dôveruje, je Miroslav Kalousek. „Nikdy som nič také nepovedal,“ reagoval na otázku súčasného prezidenta Zemana.

21:10 „Počas návštevy Ruska, ste v Soči rokovali aj s Putinom. Aký obchod ste vyjednali a prečo tam nebol český veľvyslanec, ale páni Nejedlý a Mynář,“ pýta sa Drahoš. Podľa Zemana formát dohodla ruská strana, ktorá tam nepozvala ruského veľvyslanca.

21:07 Pýta sa Zeman: Prečo nedôverujete referendu? Nedôverujete ľuďom? Odpovedá Drahoš: „To nie je o dôvere. Jednak nie sme Švajčiarsko so stáročnou tradíciou referenda. Referendum o zásadných otázkach je veľmi nebezpečné. Príkladom je Veľká Británia.“

Podľa Zemana Drahoš týmto tvrdením uráža aj Britov, ktorí sa v referende rozhodli pre brexit.

21:05 Začína sa tretia časť diskusie. Otázky si kladú kandidáti navzájom.

21:00 Utečenecké kvóty: Drahoš sa ohradil voči výrokom, že je za prijatie utečeneckých kvót. Miloš Zeman by do ČR nepúšťal žiadnych ilegálnych migrantov.

20:57 Prijatie eura: Zeman povedal, že je fanúšikom spoločnej meny, nechce však, aby dlhy Grékov platili Česi. Drahoš by chcel k tejto téme otvoriť serióznu debatu.

20:55 Ako by mala vyzerať Európska únia o desať rokov? Otázku položil predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček.

Zeman sa označil za eurofederalistu, nie za zástancu európskeho unitárneho štátu. „Európska federácia znamená, že EÚ by mala mať spoločnú zahraničnú politiku, obrannú politiku a niektoré ďalšie princípy, napríklad sociálne alebo ekonomické politiky,“ pokračovala hlava štátu, ktorá by posilnila aj ochranu vonkajších hraníc.

Drahoš o sebe konštatoval, že nie je federalistom. „Bol by som rád, aby čo najskôr bola ČR sebavedomým a dôstojným partnerom štátom EÚ. A to teraz tak nie je, kvôli pasívnemu postoju vlád a súčasného prezidenta,“ odpovedal Drahoš. Prahu podľa neho nie je počuť v Bruseli ani v Európe, a to je podľa neho potrebné zmeniť.

zväčšiť Ľudia sledovali posledný predvolebný duel... Foto: TASR, Marko Erd
ČR voľby prezidentské druhá debata Zeman Drahoš Ľudia sledovali posledný predvolebný duel českého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoša so súčasnou hlavou Českej republiky Milošom Zemanom pred pražským Rudolfinom.

20:52 Ktorý európsky politik je pre vás inšpiráciou?

Obaja kandidáti – Drahoš i Zeman – majú názorovo blízko k bývalému nemeckému prezidentovi Joachimovi Gauckovi. Drahoš navyše spomenul aj svoj obdiv a názorovú blízkosť k slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

20:48 Začína sa druhá časť debaty. Otázky kandidátom budú klásť verejní činitelia a verejnosť.

20:45 Jiří Drahoš uviedol, že sa chýb začiatočníka v politike nebojí. Moderátorka Witowská sa Zemana opýtala, prečo neplní svoje sľuby. Pripomenula mu prepustenie Jiřího Kajínka.

20:41 „Prečo hovoríte na verejnosti neslušne,“ pýta sa moderátorka. „Je to moja chyba a ospravedlnil som sa niekoľkokrát. Raz to bol preklad. Nie je to však tak, že by som hovoril sprosto stále,“ povedal Zeman.

20:40 Ako je to so zdravotným stavom kandidátov? Podľa Zemana kým ho nebude bolieť nič iné, ako nohy, nie je dôvod tieto informácie zverejňovať.

20:37 Kandidáti na prezidenta majú vybrať jedno klamstvo z predvolebného boja. „Čítal som toľko informácií o tom, že mi bola amputovaná pravá noha, o tom, že mám rakovinu, o tom, že keď žmurkám pravým okom, svedčí to o neurologickej poruche…,“ reagoval Zeman.

Podľa Drahoša to bolo tvrdenie, že bol agentom ŠtB.

20:30 Je Krym ruský alebo ukrajinský? Odpovede neprekvapili.

Podľa Zemana bol Krym Ruskom anektovaný neoprávnene. „Bolo to porušenie medzinárodných dohôd. To, že bol vo svojej dobe ruský a že bol Nikitom Chruščovom darovaný Ukrajine, je druhá vec,“ dodal.

„Rusko okupuje Krym,“ povedal Drahoš.

20:29 Kam bude smerovať Česko po voľbách?

Podľa Drahoša je Rusko pre ČR bezpečnostným rizikom. Dodal, že Slovákom by sa ospravedlnil za výrok Miloša Zemana na adresu Alexandra Dubčeka.

Zeman to odmieta. To, že je Česko súčasťou NATO a EÚ je podľa neho zárukou, že nepredstavuje bezpečnostné riziko.

20:26 Otázka financovania kampane:

Miloš Zeman vytiahol zoznam darcov spolku Priatelia Miloša Zemana a chcel ho odovzdať Drahošovi. Doposiaľ zoznam tajil. Zároveň odmietol, že by tam boli peniaze zo zahraničia.

Drahoš dodal, že všetkých darcov má uvedených na transparentnom úč­te.

20:17 Hovorí sa o sponzoringu a darcoch. Jiří Drahoš má v tíme manažéra Jakuba Kleindiensta, ktorý figuroval vo vedení firmy zapletenej do kauzy bývalého hajtmana Davida Ratha. Slová o tom, že by mal byť svojim sponzorom zaviazaný, odmietol.

Miloš Zeman na otázku o ďalšej spolupráci s Vratislavom Mynářom a Martinom Nejedlým neodpovedal. Najprv sa chce poradiť s nimi. Martin Nejedlý má kontakty na Rusko.

20:14 Je v ČR možná objednávka trestného stíhania? „Teoreticky to určite možné je, ak tá skupina má významný finančný alebo mocenský vplyv,“ povedal Zeman.

„Som presvedčený, že nie,“ reagoval Drahoš.

20:07 Hovorí sa o Andrejovi Babišovi.

Zeman by Babiša vymenoval za premiéra aj bez podpory 101 poslancov. „Je to algoritmus podmieneného pokračovania. Buď vyhrám alebo prehrám. Keď prehrám, hrozí nebezpečenstvo, že by Drahoš nevymenoval víťaza volieb za premiéra. Tým by v našej politickej štruktúre vznikol úplný chaos,“ povedal Zeman.

„Preto dávam možnosť Andrejovi Babišovi na druhý pokus. Keď vyhrám, dám Andrejovi Babišovi viac času na rokovanie o vláde. V tom prípade budem samozrejme požadovať väčšinovú podporu,“ dodala súčasná hlava štátu.

„Pokiaľ by som zdedil vládu Andreja Babiša ako stíhaného premiéra, musel by som postupovať profesionálne,“ pokračoval Drahoš s tým, že jeho vzťah s premiérom a s vládou by bol profesionálny.

Babiš by sa mal obhájiť pred riadnym súdom a rozhodnúť o ňom by mal nezávislý súd, zhodnotil Drahoš.

Na udelenie abolície, čo je právo hlavy štátu zastaviť trestné stíhanie, pre Andreja Babiša nevidia dôvod Zeman ani Drahoš. „Nevidím dôvod pre udelenie abolície. Máme niekoľkostupňové súdnictvo, nechápem, prečo sa nemôže Andrej Babiš obhájiť pred nezávislým súdom,“ povedal Drahoš.

20:05 Miloš Zeman: „Pevne verím, že kým nebudem stáť na prahu smrti, budem mať ešte niektoré dôležité okamihy v živote a som rád, že sa nekončí touto diskusiou.“

20:04 Drahoš označil tieto prezidentské voľby za najdôležitejší okamih svojho života.

20:02 Prvá otázka moderátorky: Prečo by mali ísť ľudia voliť?

Podľa Zemana najmä preto, lebo až 40 percent občanov voliť nechodí. Drahošovi odpovedal: „Vôbec nerozumie politike. Politika je remeslo, ktoré sa musí dlho učiť. Ja sám sa ho učím už 25 rokov a nechcem tvrdiť, že ho poriadne viem. Ale je to kus odvahy ašpirovať na najvyššiu politickú funkciu v štáte a nevedieť vôbec nič o politike. “

Jiří Drahoš: „Miloš Zeman je symbolom minulej politickej éry plnej prebehlíkov mafie, krstných otcov aj papalášstva na Hrade. Symbolom etiketovania i osočovania. Ako prezident by som chcel na Hrad priniesť niečo iné. Miloš Zeman spoločnosť nespája, rozdeľuje ju, že je prezidentom dolných desiatich miliónov. Je to fráza. “

20:00 Začína sa posledný televízny duel Miloša Zemana a Jiřího Drahoša. Z pražského Rudolfina moderuje Světlana Witowská. Obaja kandidáti si do publika mohli pozvať 30 priaznivcov. Česká televízia zároveň upozornila oboch kandidátov, aby ich podporovatelia prišli vhodne oblečení a nenosili so sebou žiadne transparenty.

O čom sa bude hovoriť

Debata bude rozdelená do troch častí. V prvej časti stanovila témy Česká televízia. Druhú časť určia voliči a v tretej časti dostanú kandidáti možnosť klásť si otázky navzájom. Samotné otázky Zeman ani Drahoš nepoznajú, vedia iba o jednotlivých okruhoch.

Šance kandidátov

Komentátori a politológovia tvrdia, že šance oboch kandidátov sú vyrovnané. Bookmakeri stávkových kancelárií v Česku sa však v posledných dňoch prikláňajú k tomu, že svoj post obháji Miloš Zeman. Kurzy na jeho víťazstvo sa pohybujú v rozmedzí 1,55:1 až 1,7:1, zatiaľ čo Drahoš si pohoršil na 2,3:1 až 2,45:1. Zeman podľa bookmakerov vyhrá v ôsmich krajoch, Drahoš v šiestich. Celkový objem stávok už je v porovnaní s voľbami v roku 2013 viac ako štvornásobný.

Česi prestávkovali už vyše 185 miliónov korún

Česi na druhé kolo prezidentských volieb doposiaľ stavili 35,2 milióna českých korún (zhruba 1,39 milióna eur) v spoločnosti Tipsport a 30 miliónov korún (zhruba 1,18 milióna eur) v tipovacej kancelárii Fortuna. Pre spravodajský portál Novinky.cz to vo štvrtok potvrdili hovorcovia oboch kancelárií.

V oboch kolách prezidentských volieb stavili českí občania v oboch tipovacích spoločnostiach zatiaľ dovedna viac než 185 miliónov korún (7,2 milióna eur). Očakáva sa však, že dané číslo ešte do soboty výrazne narastie. Kurzy nateraz favorizujú Zemana, zhodnotili Novinky.

1,5 milióna na Drahoša

Spoločnosť Tipsport doposiaľ eviduje najvyššiu stávku na Zemanovho protikandidáta Jiřího Drahoša. Podľa hovorcu Tipsportu Jiřího Hadravu je to 645 000 korún. Dodal, že ten istý klient stavil na Drahoša tri tikety v celkovej hodnote 1,5 milióna korún (59 000 eur).

Podľa bookmakrov je v súčasnosti favoritom Zeman. Môže to byť aj tým, že v poslednom týždni pred voľbami tipujúci častejšie stavia na víťazstvo súčasnej hlavy štátu. Svoje podľa nich zohral aj utorňajší televízny duel vysielaný v českej televízii Prima.

Pred piatimi rokmi, keď českí voliči hlasovali za prezidenta prvýkrát, prijal Tipsport stávky v celkovom objeme 22 miliónov korún.

292 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby