Akademik Drahoš má čestný doktorát z STU Bratislava - profil kandidáta

Druhé kolo prezidentských volieb v Českej republike je stanovené na piatok 26. januára a sobotu 27. januára. Jiří Drahoš svoju kandidatúru na úrad prezidenta oznámil 28. marca 2017 v rodnom Jablunkove a odôvodnil ju slovami: "Hlavným dôvodom mojej kandidatúry sú moje obavy o osud novodobej českej demokracie. Nie je mi ľahostajný nárast extrémizmu a populizmu a istej občianskej apatie k základným demokratickým hodnotám."

25.01.2018 22:20
Jiří Drahoš Foto: ,
Prezidentský kandidát Jiří Drahoš.
debata

Narodil sa 20. februára 1949 v Jablunkove. Po Strednej všeobecnovzde­lávacej škole (SVŠ) v Jablunkove študoval päť rokov odbor fyzikálna chémia na Vysokej škole chemicko-technologickej (VŠCHT) v Prahe. Po jej ukončení absolvoval vojenskú základnú službu.

V roku 1973 pokračoval v štúdiu v Ústave teoretických základov chemickej techniky Akadémie vied ČSSR, kde po štyroch rokoch získal titul kandidát vied (CSc.).

Od roku 1978 pôsobil v AV ČSSR ako vedecký pracovník. Počas tohto obdobia na rok vycestoval do univerzitu do Hannoveru v NSR. Autorka článku v jednom z českých zdrojov pri predstavovaní Jiřího Drahoša o ňom napísala: „Vedec, ale i manažér.“ A dodala, že podstatnú časť života strávil v laboratóriách.

V roku 1992 sa stal na dva roky zástupcom riaditeľa Ústavu chemických procesov AV ČR, ďalších osem rokov tento ústav riadil. V roku 1994 získal docentúru, v roku 1999 obhájil titul doktor vied (DrSc). V roku 2003 bol v odbore chemického inžinierstva vymenovaný za profesora.

Štyri roky bol zástupcom predsedu AV ČR, a to od roku 2005. V ďalšom období, 2009–2017, pôsobil na čele tejto inštitúcie ako jej predseda.

Bol a naďalej je členom viacerých vedeckých orgánov, inštitúcií aj redakčných rád.

Drahoš dostal 1. marca 2006 čestný doktorát – titul Doctor honoris causa (Dr.h.c.) – od Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Pre TASR to potvrdila manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová. Slávnostné laudatio vtedy predniesol prorektor prof. Ing. Vojtech Molnár, DrSc., ktorý okrem iného povedal: „Prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., je jedným z najvýznamnejších odborníkov v oblasti chemického inžinierstva v Európe… Udelením čestného titulu Dr.h.c. pánovi profesorovi Jiřímu Drahošovi sa dostane ocenenie vedcovi, organizátorovi a učiteľovi, ktorý rozhodujúcim spôsobom ovplyvnil vedecké bádanie v oblasti viacfázových reaktorov, najmä trojfázových reaktorov kvapalina-plyn-tuhá fáza, a to v celosvetovom meradle. Jeho pričinením sa úspešne rozvinulo riešenie tejto problematiky aj na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave…“

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby