Pri požiari nemocnice v Južnej Kórei zahynulo 37 ľudí, desiatky sa zranili

Požiar v nemocnici v juhokórejskom meste Mirjang si vyžiadal 37 mŕtvych a 125 zranených, z ktorých 14 je vo vážnom stave. Informovala o tom Národná požiarna agentúra s tým, že počet obetí je nižší, keďže nastala chyba pri ich počítaní. Pôvodne hlásili 39 mŕtvych.

26.01.2018 06:28 , aktualizované: 11:07
Požiar nemocnica Južná Kórea Foto: ,
Hasič v juhokórejskom meste Miryang prezerá zhorenú nemocnicu. Pri jej požiari zahynulo minimálne 31 ľudí.
debata

Požiar vypukol v piatok v ranných hodinách na pohotovosti na prvom poschodí. Požiarnikom sa oheň podarilo uhasiť po takmer troch hodinách ešte predtým, než sa rozšíril na tretie poschodie. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Podľa jedného z predstaviteľov nemocnice sú medzi obeťami aj traja tamojší zamestnanci, a to lekár, ktorý mal službu na pohotovosti, zdravotná sestra a zdravotný asistent.

Podľa šéfa nadácie spravujúcej nemocnicu sa v zariadení nenachádzali žiadne protipožiarne ostrekovače. Nemocnica ich nemala nainštalované, pretože to od nej nepožadoval zákon. Podľa nemenovaného predstaviteľa požiarnej agentúry bolo zariadenie príliš malé, aby muselo tieto protipožiarne prostriedky mať. Prevádzku nemocnice po požiari pozastavili.

Dýchanie dymu

V čase incidentu bolo vo dvoch budovách nemocnice, ktorá slúži aj ako ošetrovateľské zariadenie pre seniorov, hospitalizovaných 194 ľudí, informoval jej zástupca. Všetky obete pochádzali z nemocničnej časti zariadenia, väčšinu z nich tam hospitalizovali pre ochorenia dýchacích ciest.

Podľa nemenovaného predstaviteľa Národnej požiarnej agentúry väčšinu úmrtí spôsobilo nadýchanie sa dymu, len jeden človek zomrel v dôsledku popálenín.

Mimoriadne stretnutie

Juhokórejský prezident Mun Če-in zvolal v reakcii na požiar mimoriadne stretnutie s poradcami a vyjadril ľútosť nad tým, čo sa stalo. Zároveň nariadil úradom, aby zachráneným osobám poskytli potrebnú zdravotnú starostlivosť, zistili presnú príčinu požiaru a vypracovali preventívne opatrenia do budúcnosti, oznámil jeho hovorca.

Požiar v Mirjang je jedným z najsmrteľnejších v krajine za uplynulé roky, informuje agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #požiar #Južná Kórea #úmrtia