Dejiny Československa spoznajú Japonci vďaka komiksu

V Tokiu bude 29. januára otvorená výstava pri príležitosti stého výročia založenia Československa s názvom Komiks v dejinách X dejiny v komikse. Jednotlivé obdobia predstavujú na šesťdesiatich dobových tlačovinách a obrázkových seriáloch autorov, ako sú Josef Lada, Ondřej Sekora či Kája Saudek.

26.01.2018 09:57
Masaryk Foto:
Tomáš Garrigue Masaryk - ilustračné foto.
debata

"Výstava na pôdoryse histórie českého komiksu predstaví obrazy kľúčových udalostí československých dejín tak, ako ich komiks zachytával a do súčasnosti zachytáva: od legionárskej anabázy, rozvoja česko-jazyčnej periodickej tlače po zrod Československa v roku 1918 a s ním spojeného rozkvetu domácich kreslených príbehov cez hospodársku krízu na začiatku 30. rokov, obsadenie Čiech hitlerovským Nemeckom a postupnú protektorátnu likvidáciu českej kultúry, vrátane tej komiksovej, komunistický totalitný režim, keď komiks prežíval predovšetkým v detských časopisoch, až po úrodné roky, ktoré nasledovali po znovunastolení demokratického zriadenia v roku 1989, a ktoré pre český komiks predstavujú istý zlatý vek, " uviedol v tlačovej správe spisovateľ a organizátor kultúrnych projektov Jean-Gaspard Páleníček.

"Veľavravné sú jednotlivé zákazy a obnovenie Rýchlych šípov, na začiatku druhej svetovej vojny, z tretej republiky a počas Pražskej jari. O vývoji českej spoločnosti medzi masarykovským Československom, protektorátom a stalinistickým začiatkom päťdesiatych rokov názorne vypovedajú premeny v tvorbe Ondreja Sekora. Charakteristiky topenia 60. rokov, špecifického útlaku normalizácie aj porevolučného znovuobjavenia trhovej spoločnosti potom ilustrujú jednotlivé fázy diela Kája Saudeka. Súdobý komiks je zastúpený pôvodnými kresbami Karla Jerieho, Lucie Lomovej, Nikkarina a ďalších, ako aj výberom diel z posledných rokov s dôrazom na ich výtvarnú a rozprávačskú originalitu, "dodal Páleníček.

Výstava je zavŕšením dlhodobého projektu, ktorý spoločne s historikmi komiksu Tomášom Prokůpkom a Pavlom Kořínkom inicioval spisovateľ Jean-Gaspard Páleníček. Predchádzali jej výstavy v tokijskej Knižnici Jonezawa a Múzeu mangy mesta Kitakjušú, ako aj celý rad debát, prednášok a komentovaných prehliadok. Sprievodným programom bude prednáška kurátorov a prvé japonské uvedenie filmu Kto chce zabiť Jessii, spojené s debatou s Páleníčkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #komiks #Československo #dejiny