Trump chcel z múzea obraz van Gogha, kurátorka mu ponúkla namiesto neho zlatý záchod

Guggenheimovo múzeu v New Yorku vlani odmietlo zapožičať americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi do Bieleho domu obraz Vincenta van Gogha. Kurátorka ponúkla manželom Trumpovým zapožičanie 18-karátového zlatého WC. Napísal to denník The Washington Post. Hovorca múzea ani Bieleho domu správu nekomentovali.

26.01.2018 11:02
USA, TRUMP, zlatý záchod Foto: ,
Funkčná zlatá toaleta v Guggenheim Museum v New York-u.
debata (4)

Trump podľa denníka žiadal Guggenheimovo múzeum o zapožičanie van Goghovo obrazu Zasnežená krajina z roku 1888, na ktorom je zimná krajina a muž so psom. Obraz si chcel s manželkou vystaviť v súkromných priestoroch Bieleho domu.

Kurátorka múzea Nancy Spectorová, ktorá sa už predtým vyjadrovala k súčasnému americkému prezidentovi kriticky, mu vlani v septembri odpovedala, že mu na zapožičanie môže ponúknuť zlatý záchod. Tento artefakt od súčasného talianskeho umelca Maurizia Cattelana je úplne funkčný a keď bol v múzeu vystavený od septembra 2016 od minulého leta, použilo ho viac ako 100 000 ľudí.

Cena sa odhaduje na viac ako milión dolárov

„Vašej pôvodnej žiadosti bohužiaľ nemôžeme vyhovieť, ale dúfam, že by pre vás mohla byť zaujímavá táto špeciálna ponuka,“ citoval denník z e-mailu, ktorý kurátorka zaslala Trumpovi vlani 15. septembra. „Je to samozrejme veľmi cenná a trochu krehká vec, ale dali by sme vám k tomu inštrukcie, ako ju inštalovať a ako sa o ňu starať,“ napísala tiež Spectorová Trumpovi o WC, ktorého cena sa odhaduje na viac ako milión dolárov.

Miliardár Trump, ktorý je prezidentom USA od januára minulého roka, sa preslávil záľubou v zlatých predmetoch. Napríklad vlani na Vianoce prijímal spolu s manželkou telefonáty od detí Santa Clausovi vo svojej floridskej rezidencii na zlatom kresle. V Oválnej pracovni Bieleho domu zase vymenil hnedé závesy, ktoré tam viseli počas funkčného obdobia jeho predchodcu Baracka Obamu, za závesy v zlatej farbe.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #obraz #Vincent van Gogh #Guggenheimovo múzeum #Donald Trump #zlatý záchod #kurátorka