Pomohli Rusi Kimovi vyviezť uhlie? Moskva obvinenia tajných služieb odmieta

Severná Kórea údajne v rozpore so sankciami OSN vlani vyvážala do Ruska uhlie, ktoré potom bolo dodávané do Južnej Kórey a Japonska. Agentúre Reuters to povedali tri zdroje z tajných služieb západoeurópskych krajín.

26.01.2018 11:57
Severná Kórea, Kim Čong-il, Kim Ir-sen Foto: ,
Severokórejčania sa klaňajú pred sochami Kim Ir-sena a jeho syna Kim Čong-ila.
debata (55)

Ruské veľvyslanectvo v KĽDR v reakcii na správu poprelo, že by Moskva týmto spôsobom sankcie porušovala. Sankcie na Pchjongjang uvalila Bezpečnostná rada OSN kvôli pokračujúcim jadrovým a raketovým zbrojným programom.

„Tá informácia je nepravdivá,“ uviedla ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa ruskej ambasády. „Rusko nekupuje uhlie od Severnej Kórey a nie je tranzitným bodom pre dodávky uhlia do tretích krajín,“ dodal činiteľ.

Bezpečnostná rada OSN zakázala Severnej Kórei export uhlia vlani 5. augusta. Cieľom nových, prísnejších sankcií bolo odrezať režim severokórejského diktátora Kim Čong-una od dôležitých devízových zdrojov, ktoré Pchjongjang potrebuje na rozvoj svojich zbrojných programov.

Podľa zdrojov agentúry Reuters ale Severná Kórea po tomto dátume najmenej trikrát vypravila dodávku uhlia do ruského prístavu Nachodka, ktorý sa nachádza asi 85 kilometrov východne od ruského mesta Vladivostok, a prístavu v meste Cholmsk, ktoré leží na ruskom tichomorskom ostrove Sachalin. Tam bolo palivo podľa agentúrnych zdrojov preložené na lode, ktoré ich potom odviezli do Južnej Kórey a Japonska.

Rusko ako prekladisko

Iný západný zdroj z odboru lodnej dopravy nezávisle od toho uviedol, že niektoré z týchto dodávok uhlia dorazili do Japonska a Južnej Kórey vlani v októbri. Obchod so severokórejským uhlím cez Rusko potvrdil aj bezpečnostný zdroj z OSN, pričom vyhlásil, že tieto aktivity ďalej pokračujú.

„Ruský prístav Nachodka sa stáva prekladiskom severokórejského uhlia,“ povedal pod podmienkou zachovania anonymity jeden z európskych bezpečnostných zdrojov.

Tisíce ton uhlia

Jedna z lodí, a síce plavidlo Jian Fu registrované v Palau, podľa Reuters vyplávala so 17 415 tonami uhlia zo severokórejského prístavu Nampcho do ruskej Nachodky v auguste. V období od augusta do septembra tiež najmenej dve lode mieriace zo severokórejských prístavov Wonsan a Teana vyložili uhlie v ruskom prístave Cholmsk. Jedna z lodí pritom dopravila 15 542 ton a druhá 10 068 ton uhlia.

Ruská misia pri OSN 3. novembra informovala Bezpečnostnú radu OSN, že severokórejské sankcie dodržiava. Podľa dvoch právnikov špecializujúcich sa na oblasť sankcií spomínané obchody s uhlím pravdepodobne porušovanie sankcií predstavujú.

Porušili Rusi sankcie?

„Na základe spomínaných skutočností sa zdá, že zainteresované strany porušili sankcie Bezpečnostnej rady OSN,“ povedal Matthew Oresman, ktorý spolupracuje s právnickou spoločnosťou Pillsbury Winthrop Shaw Pittman. Tá poskytuje poradenské služby firmám ohľadom sankcií.

Reuters uviedol, že nemôže nezávisle overiť, či uhlie vyložené v ruských dokoch bolo to isté, čo putovalo do Južnej Kórey a Japonska.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #uhlie