Soros skritizoval Trumpa aj Facebook. Varoval pred zánikom civilizácie

Americký finančník maďarského pôvodu George Soros na Svetovom ekonomickom fóre v Davose varoval pred zánikom civilizácie. Na štvrtkovej večeri kritizoval Trumpa, veľké internetové spoločnosti, kryptomenu Bitcoin aj bavorskú Kresťansko-sociálnu úniu (CSU), informovali agentúry AFP a DPA.

26.01.2018 12:41
George Soros, Foto: ,
George Soros.
debata (59)

Osemdesiatsedem­ročný Soros opäť neostal nič dlžný svojej povesti ostrého kritika mnohých vlád, vrátane administratívy amerického prezidenta Trumpa. „V USA by Trump rád zriadil štát mafie, ale nepodarí sa mu to. Stojí proti tomu ústava, ďalšie inštitúcie a živá občianska spoločnosť,“ povedal Soros.

„Ale v stávke nie je len prežitie otvorenej spoločnosti, ale civilizácie ako takej,“ vyhlásil Soros. Dôvodom je podľa neho vzostup vodcov, ako sú Kim Čong-un v Severnej Kórei alebo práve Trump v USA.

Obaja sú podľa neho zjavne ochotní riskovať aj jadrovú vojnu, len aby sa udržali pri moci. Napriek tomu Soros označil Trumpovu vládu za „dočasný fenomén“, ktorý sa skončí najneskôr v roku 2020, „alebo dokonca skôr“.

Totalitné siete

Soros ďalej varoval napríklad pred dôsledkami klimatických zmien a pred veľkými internetovými spoločnosťami, akými sú Facebook a Google, v ktorých vidí „stále mocnejšie monopoly“, ktoré môžu byť v pokušení opierať sa o autoritárske režimy.

Nakoniec môže vzniknúť „totalitná sieť, akú si nedokázali predstaviť ani Aldous Huxley alebo George Orwell“ vo svojich románoch Koniec civilizácie a 1984.

Kritika nemeckého systému

Soros vyzval tiež na reformu straníckych systémov v Európe. Ako problémový príklad uviedol bavorskú Kresťansko-sociálnu úniu (CSU), ktorá bola podľa neho po vzniku populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) nútená posunúť sa ďalej doprava, čím sa medzi CSU a sesterskou CDU kancelárky Angely Merkelovej vytvorila neprekonateľná priekopa.

„Nemecký stranícky systém tak bude do značnej miery nefunkčný, kým sa CDU a CSU nerozdelia,“ domnieva sa Soros.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #George Soros #Svetové ekonomické fórum