Poľskí poslanci schválili zákaz používania frázy "poľské tábory smrti"

Dolná komora poľského parlamentu schválila v piatok návrh zákona, ktorý nariaďuje väzenie za používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" či "poľské koncentračné tábory".

26.01.2018 17:45
Osvienčim, holokaust, Auschwitz, koncentračný... Foto: ,
Koncentračný tábor Auschwitz.
debata (4)

Toto slovné spojenie poukazuje na tábory, ktoré zriadilo nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny na území okupovaného Poľska a zabíjalo tam ľudí.

Návrh zákona schválený v piatok je reakciou na dlhoročné používanie slovného spojenia „poľské tábory smrti“ či „poľské koncentračné tábory“ zahraničnými médiami, keď opisujú Auschwitz a iné nacistami riadené tábory.

Mnohí Poliaci sa obávajú, že takéto výrazy ovplyvnia niektorých ľudí, obzvlášť mladé generácie, a dospejú k nesprávneho záveru, že Poliaci sa podieľali na spravovaní uvedených táborov.

Poľská legislatíva žiada tresty odňatia slobody do výšky troch rokov. Návrh zákona však ešte musí schváliť horná komora Senát a prezident, pripomenula tlačová agentúra AP.

Kritici tvrdia, že kontrolovať dodržiavanie zákona v praxi nebude mimo Poľska možné a že na poľskom území môže mať odstrašujúci účinok pri diskusiách o histórii alebo môže poškodzovať slobodu prejavu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #holokaust #nacizmus