Sledovali sme online: Druhé kolo prezidentských volieb v Česku bolo pokojné

Česi dokončili voľbu hlavy štátu. Voliči sa rozhodovali, či bude ďalších päť rokov hlavou štátu Miloš Zeman, alebo či sa prezidentom stane bývalý predseda Akadémie vied Jiří Drahoš.

27.01.2018 08:00 , aktualizované: 14:06
voľby česko prezident Foto: ,
Dieťa vhadzuje volebný lístok do urny v českých prezidentských voľbách za matku.
debata (93)

Volebné miestnosti sa po nočnej prestávke otvorili o 08:00. Hlasovali tí, ktorí si v piatok k volebným urnám cestu nenašli.

Šancu mali do 14:00. Potom volební komisári začali hlasy sčítavať a zverejňovať na volebnom webe.

Online z 2. kola českých prezidentských volieb prináša ČTK

Išlo v poradí o druhú priamu voľbu prezidenta v histórii samostatnej ČR, v tej historicky prvej pred piatimi rokmi uspel Miloš Zeman. Dvoch jeho predchodcov vo funkcii, Václava Havla a Václava Klausa, zvolili ešte poslanci parlamentu.

Relatívne pokojný priebeh

Voľby sa odohrávali v pokojnej atmosfére. Na pražskej Moravskej ulici sa ľudia sťažovali na to, že dostávali dva lístky so Zemanovým menom, námestník ministra vnútra Petr Mlsna to nepovažuje za významné. „Je to v podstate detail, keď volebná komisia mala zlepené lístky a nevšimla si to a dala voličovi dva lístky jedného kandidáta,“ uviedol. Podobné problémy sa ojedinele vyskytli už v prvom dni volieb, keď sa ojedinele stalo, že voliči dostali dva lístky s menom Miloša Zemana alebo naopak Jiřího Drahoša.

Prvý deň druhého kola českých prezidentských volieb 2018 sa skončil, keď sa o 22.00 uzavreli volebné miestnosti na celom území Česka. Väčšie incidenty na území Česka nezaznamenali.

Priebeh volieb zásadne nenarušil fakt, že v Českých Budějoviciach mali voliči niekoľko minút možnosť voliť v rozpore so zákonom i „náhradníka“ terajších volieb Pavla Fischera.

Hlasovať podľa volebných komisárov prišla viac ako polovica voličov. Hoci niekde bola v sobotu účasť nižšia ako v piatok, mnoho volebných komisárov hlási väčší záujem o voľby ako v prvom kole pred dvoma týždňami. Podľa zistení ČTK to platí okrem iného pre horské alebo kúpeľné oblasti, kde účasť dvíhajú turisti a návštevníci s voličskými preukazmi. V prvom kole volieb pred dvoma týždňami bola účasť na konci prvého dňa v priemere štyridsaťpercentná.

Predsedovia strán Snemovne volili už v piatok popoludní. Ako posledný to stihol štyri minúty pred uzavretím volebnej miestnosti predseda ANO a premiér v demisii Andrej Babiš, ktorý sa vrátil do Česka z Budapešti zo summitu krajín višegrádskej skupiny.

Prvý deň poznačili protesty hnutia Femen

Proti znovuzvoleniu prezidenta Miloša Zemana opäť protestovalo hnutie Femen. Polonahá aktivistka Olexandra Nemčinovová sa v piatok obnažila najprv omylom pred slovenskou, potom pred českou ambasádou v Kyjeve.

Iná aktivistka Femenu narušila hlasovanie samotného Miloša Zemana počas prvého kola prezidentských volieb, keď vo volebnej miestnosti vbehla priamo pred prezidenta pripravujúceho sa vhodiť do urny svoj hlas. Predtým stála v skupinke novinárov, aby po Zemanovom príchode do volebnej miestnosti zhodila odev na hornej časti tela a rozbehla sa k prezidentovi s nápisom Zeman – Putin's slut (Zeman – Putinova fľandra) na obnaženej hrudi.

Túto ženu, 27-ročnú Ukrajinku Anželinu Diašovú, o dva dni neskôr Obvodný súd pre Prahu 5 odsúdil na trojmesačnú podmienku s ročnou skúšobnou dobou a súčasne rozhodol o jej vyhostení na rok z Českej republiky.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby