USA aj Poľsko sú proti plynovodu Nord Stream 2, povedal Tillerson

Spojené štáty sú - rovnako ako Poľsko - proti stavbe ruského plynovodu Nord Stream 2, pretože podkopáva bezpečnosť a energetickú stabilitu Európy. Vyhlásil to šéf americkej diplomacie Rex Tillerson vo Varšave, kde sa stretol s premiérom Mateuszom Morawieckym.

27.01.2018 09:21
Rex Tillerson Mateusz Morawiecki Foto: ,
Americký minister zahraničia Rex Tillerson sa stretol vo Varšave s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym.
debata (6)

Poľsko počas tohto stretnutia „vyložilo svoju kritiku projektu Nord stream 2, pretože poslúži k vyvíjanie geopolitického nátlaku v regióne“, uviedol podľa televízie TVN 24 Tillersonov náprotivok Jacek Czaputowicz a dodal, že Varšava v tomto odmietavom postoji žiada amerického spojenca o podporu.

Druhá vetva plynovodu Nord Stream má viesť po dne Baltu z Ruska do Nemecka. Vyhýba sa Ukrajine aj ďalším štátom, cez ktorý sa prepravuje ruský zemný plyn na západ kontinentu. „Poľsko a USA sú spoločne proti Nord Stream 2, ktorý podkopáva celkovú bezpečnosť a energetickú stabilitu Európy tým, že zaistí Rusku ďalší nástroj, ako energetiku využiť politicky,“ povedal novinárom Tillerson.

Podľa neho je Rusko za to bojovať v Sýrii len vďaka peniazom, ktoré zarobilo v Európe predajom svojho plynu.

Pripustil, že do Nord Stream 2 sa zapojili niektoré európske štáty, čiže nie všetci zdieľajú výhrady proti tomuto projektu. „Náš odpor vyplýva zo spoločného strategického záujmu,“ poznamenal americký minister a podporil myšlienku diverzifikácie dodávok energetických surovín, ako aj vzájomné prepojenie európskych plynovodov. Energetika podľa Tillerson tiež dáva príležitosť upevniť vzťahy medzi Poľskom a USA.

Tillerson pochválil Poľsko ako veľmi dôležitého spojenca USA, teraz aj v úlohe nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN. Zablahoželal Varšave k tomu, že ako jeden z mála členských štátov Severoatlantickej aliancie už plní záväzok vynakladať na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu.

Americký hosť sa vo Varšave okrem prezidenta Andrzeja Dudu, premiéra a ministra zahraničia stretol tiež s predsedom vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawom Kaczyńským. Schôdzka podľa televízie TVN 24 trvala asi hodinu.

Na financovaní projektu Nord Stream 2 ruského plynárenského koncernu Gazprom sa podieľa päť európskych firiem – nemeckej Uniper a Wintershall, britsko-holandská Shell, rakúska OMV a francúzska engi. Plynovodom dlhým 1225 kilometrov má ročne prúdiť 55 miliárd metrov kubických plynu. Plynovod má byť hotový do konca budúceho roka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #Rex Tillerson #Mateusz Morawiecki