Výbuch v Kábule si vyžiadal najmenej 95 mŕtvych a 158 zranených

Najmenej 95 mŕtvych a 158 zranených si vyžiadal bombový útok v Kábule.

27.01.2018 10:43 , aktualizované: 17:55
Afganistan Kábul výbuch Foto: ,
Nad Kábulom vidno dym po tom, ako tam došlo k silnej explózii.
debata (28)

Zranených prepravili do viacerých nemocníc v meste, povedal hovorca afganskej vlády. Podľa vlastných slov očakáva, že bilancia obetí sa ešte zvýši, lebo mnohí zo zranených sú v kritickom stave.

Podľa serveru BBC News bol útok dielom samovražedného atentátnika, k akcii sa prihlásilo radikálne islamistické hnutie Taliban. Atentátnik aktivoval nálož uloženú v sanitke. Nad miestom výbuchu pri starom sídle ministerstva vnútra sa vznášal hustý temný dym. Výbuch otriasol budovami v okolí stoviek metrov.

Hovorca ministerstva vnútra spresnil, že vodič vozidla sa dostal cez jedno kontrolné stanovište vďaka tvrdeniu, že vezie pacienta do neďalekej nemocnice, a na ďalšom stanovišti potom odpálil výbušniny.

Explózia otriasla budovami v okolí a na uliciach medzi troskami ležala kopa tiel. „Práve som sedel vo svojej kancelárii, keď sa to stalo,“ povedal Reuters jeden z úradníkov, ktorý bol pri útoku vážne zranený. „Okná sa vysypali, budova sa zrútila,“ dodal.

Na policajnom kontrolnom stanovišti údajne vybuchla bomba ukrytá v sanitke. „Je to masaker,“ vyhlásil Dejan Panic, koordinátor talianskej mimovládnej organizácie Emergency, ktorá v Kábule prevádzkuje rovnomennú nemocnicu, kam priviezli viac ako päťdesiat zranených.

K výbuchu došlo krátko pred jednou hodinou popoludní miestneho času (9:30 SEČ), a to vo štvrti, kde sa nachádzajú kancelárie ministerstva vnútra a zastúpenia Európskej únie. Podľa doterajších správ zo švédskeho, holandského a indického zastupiteľského úradu a misie EÚ nebol nikto z ich zamestnancov pri útoku zranený. Niektorí svedkovia udalosti sa domnievajú, že cieľom útoku bolo sídlo ministerstva vnútra.

Sobota je v Afganistane pracovný deň a ulice v rušnej časti mesta boli v čase výbuchu plné ľudí.

„Tento útok nie je ničím viac než zverstvá a tí, ktorí ho organizovali a dovolili, musia byť predvedení pred súd,“ povedal šéf asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) Tadamiči Jamamoto.

Kábul bol za uplynulý rok miestom početných bombových útokov, ku ktorým sa prihlásili skupiny Islamský štát a Taliban. Len pred týždňom ozbrojenci Talibanu zabili pri útoku na hotel Intercontinental 22 ľudí vrátane 14 cudzincov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #výbuch #Kábul #zranené osoby